• Novi sastav EU
  • 30.11.2019. 10:00
  • Strasbourg

Potvrđen novi sastav Evropske komisije, Poljak na čelu EU poljoprivrede

Evropski parlament u Strasbourgu potvrdio je novi sastav Euvopske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen. Nakon Phila Hogana, prvi čovjek EU poljoprivrede postao je Poljak Janusz Wojciechowski.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu
  • 31
  • 4
  • 0

S 461 glasom za, 157 protiv i 89 suzdržanih potvrđena je nova Evropska komisija. Dana 27. novembra 2019. Evropski parlament odobrio je Komisiju nove predsjednice Ursule von der Leyen u Strasbourgu. Novi će saziv imati osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella.

Potpredsjednici su odgovorni za najvažnije prioritete u političkim smjernicama. Oni će upravljati radom na najvažnijim pitanjima, kao što su evropski "zeleni dogovor", zatim Evropa koja je spremna za digitalno doba, gospodarstvo u interesu građana, promicanje evropskog načina života, snažnija Evropa u svijetu i nov poticaj za evropsku demokraciju.

Janusz Wojciechowski na čelu EU poljoprivrede

Nakon Phila Hogana, prvi čovjek EU poljoprivrede postaje Poljak Janusz Wojciechowski, dugogodišnji član Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu i bivši čelnik poljske seljačke stranke. 

Wojciechowski: Podupirat ću mala i srednja gospodarstva jer su budućnost poljoprivrede

"Ekološka poljoprivreda je budućnost poljoprivrede. Održiva poljoprivreda uz ruralni razvoj, to je ono za što ću se zalagati izaberete li me za povjerenika. Obećavam da ću podupirati sve akcije koje mogu pomoći razvoj malih i srednjih farmi, posebice obiteljskih gospodarstava jer je u tome budućnost. Moja ideja je biti otvoren za dijalog s poljoprivrednicima, poljoprivrednim organizacijama, nevladinim organizacijama jer jedino kroz dijalog možemo doći do ideja koje će dovesti do razvoja", rekao je između ostalog Wojciechowski na saslušanju.

Tko je u ostatku novog saziva Evropske komisije?

Novi potpredsjednici Evropske komisije su: visoki predstavnik Josep Borrell (Snažnija Evropa u svijetu), izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis (Gospodarstvo u interesu građana), izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager (Evropa spremna za digitalno doba), izvršni potpredsjednik Frans Timmermans (Evropski zeleni plan), Dubravka Šuica (Demokracija i demografija), Margaritis Schinas (Promicanje evropskog načina života), Věra Jourová (Vrijednosti i transparentnost), Maroš Šefčovič (Međuinstitucijski odnosi i predviđanja).

Nova Komisija stupa na dužnost 1. decembra 2019. godine, a mandat traje do 2024. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ursule von der Leyen Nova Komisija Evropska komisija EU Janusz Wojciechowski Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB