Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres 2023
  • 07.02.2023. 15:00

Potres u Turskoj: Sela odsječena, oštećena luka za prijevoz rasutog tereta

Nakon početnog šoka i velikog broja ljudskih žrtava u ovom potresu, štete i posljedice koje će sa sobom donijeti, tek će se zbrajati

Foto: Depositphotos/jahmaica/Twitter/prntscr
  • 62
  • 9
  • 0

Stravični i razorni potresi pogodili su jučer Tursku, njene pokrajine u jugoistočnoj i središnjoj Anadoliji te mediteranskoj regiji, ali i njoj susjednu Siriju. 

Najjači, magnitude 7,8 stepeni po Richteru zabilježen je u provinciji Gaziantep u Jugoistočnoj Anadoliji. 

Broj poginulih, nestalih i povrijeđenih raste svakim satom. Najgora situacija je u vrlo napučenim, milionskim gradovima iz kojih dolaze potresne slike hiljada unesrećenih. 

U prvoj regiji koju je pogodio, živi pet miliona ljudi, a u deset pogođenih provincija trinaest miliona. Smatra se da je ovo najveći potres stoljeća u Turskoj u smislu njegovog utjecaja i štete koju je prouzročio, piše gidatarim.

Odsječena sela

Istovremno, ruralni predjeli su odsječeni pa iz pojedinih sela vijesti ni ne dolaze. Primjerice, stanovnici grada Adana u kojem živi više od milion stanovnika, pokušavaju doći do rodbine u okolnim mjestima, no zbog oštećene električne mreže, nisu u mogućnosti uspostaviti kontakt, piše medyascope.

Ipak, manji, lokalni portali prenose situaciju s terena pa tako batmanmedya piše o urušavanju objekta na farmi gdje je stradalo mnogo stoke.  Na žalost, ovakvih će vijesti u narednom periodu biti sve više. 

Oštećena luka Iskenderun

Potres je prouzročio i požar u najvećoj luci Turske na istočnom Mediteranu, Iskenderun, gdje je stradala pomorska infrastruktura te su gorjeli deseci kontejnera. Ondje se nalaze naftni tankeri, kontejnerski i brodovi za prijevoz rasutog tereta, kao što su žitarice, piše Daily Sabah.  

Inače, pogođene regije poznate su po poljoprivrednoj proizvodnji i to uzgoju pšenice, ječma, raži, riže, suncokreta, duhana, grahorica, maslina, citrusa, vinove loze i drugih kultura. 

Nakon početnog šoka i velikog broja ljudskih žrtava u ovom potresu, štete i posljedice koje će sa sobom donijeti, tek će se zbrajati. 


Tagovi

Potres Turska Odsječena sela Požar u luci Ljudske žrtve


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete