Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 18.08.2019. 14:00

Potrebno ojačati zadruge za razvoj sela - aktivno tek njih 85

U Srpskoj je trenutno registrovano 380 poljoprivrednih i zemljoradničkih zadruga, od čega je 180 neaktivno, 85 aktivno, dok se u 30 zadruga vode stečajni ili likvidacioni postupci.

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 87
  • 19
  • 0

Restrukturiranje postojećih i osnivanje novih poljoprivrednih zadruga, te jačanje njihovog imidža kako bi postale nosilac društvenog i ekonomskog razvoja u ruralnim sredinama, samo su neki od ciljeva predviđenih Programom razvoja poljoprivrednog zadrugarstva Srpske koji je u petak prestavljen u Banjaluci.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je razvoj poljoprivrednog zadrugarstva jedan od ključnih segmenata privređivanja i socijalnog razvoja ruralnih područja, baziran na potrebama poljoprivrednika, seoskog stanovništva, tržišta, potrošača i ekonomije RS u cjelini, piše Glas Srpske.

Istakli su da je Programom razvoja poljoprivrednog zadrugarstva Srpske za period od 2019. do 2025. predviđeno i donošenje fleksibilnijeg i modernijeg zakona o zadrugama, te da bi novim zakonskim rješenjima trebalo da bude riješeno goruće pitanje zadružne imovine.

U četiri godine zadružni sektor podržan sa više od 3,5 miliona KM

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede Drena Đukić rekla je na sjednici Skupštine Zadružnog saveza RS da je resorno ministarstvo u posljednje četiri godine zadružni sektor podržalo sa više od 3,5 miliona KM iz agrarnog budžeta, te da će podržati i realizaciju Programa razvoja poljoprivrednog zadrugarstva. 

"Ovim zakonskim rješenjem nastojaćemo da zadruge nađu svoje mjesto na tržištu, a posebnu pažnju posvetićemo materijalnom jačanju zadruga", izjavila je Đukićeva nakon skupštine Zadružnog saveza RS.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga rekao je da program predviđa uspostavljanje novih modela zadruga, te restrukturiranje poslovanja u postojećim zadrugama.

Aktivno 85 zadruga

"Naš cilj je uspostavljanje zadruga na savremenim principima, kreiranje tržišta na poljoprivrednim principima, materijalno i finansijsko jačanje poljoprivrednih zadruga, te institucionalno jačanje zadružnog sektora i Zadružnog saveza kao krovne institucije poljoprivrednog zadrugarstva RS", istakao je Kulaga.

On je istakao da je u Srpskoj trenutno registrovano 380 poljoprivrednih i zemljoradničkih zadruga, od čega je 180 neaktivno, 85 aktivno, dok se u 30 zadruga vode stečajni ili likvidacioni postupci.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtarstvo" iz Crnjelova kod Bijeljine Mićo Živić rekao je da ta zadruga posluje sa 150 kooperanata na području Semberije, te da godišnje otkupi oko 2.000 tona poljoprivrednih proizvoda koje izvozi u Hrvatsku i Sloveniju.

Potrebno je više novca iz agrarnog budžeta

"Naša zadruga planirana da otkupi povrtarske kulture za ovu godinu u vrijednosti od 1,2 miliona KM, a može da otkupi i sav tržišni višak od poljoprivrednih proizvođača", rekao je Živić koji je i potpredsjednik Zadružnog saveza RS.

U Programu razvoja poljoprivrednog zadrugarstva navodi se da je, s ciljem jačeg tržišnog položaja zadrugarstva, udruživanja proizvođača, kao i ukrupnjavanja zadruga, neophodno više novca iz agrarnog budžeta, ali i bolji pristup drugim izvorima novca za potrebe zadruga.

"U agrarnom budžetu treba da bude stvoren okvir namjenskih sredstava koja bi se usmjeravala po posebnom programu, koji bi odobravalo resorno ministarstvo", navodi se u programu.


Tagovi

Poljoprivredne zadruge Udruživanje Razvoj sela

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete