Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 03.03.2021. 09:45

Potpore za 2021. povećane, ukupno će iznositi preko 6 miliona KM?

Vlada KS na ovaj način je pokazala svoje opredjeljenje za podršku poljoprivrednim proizvođačima, što je u vrijeme kada je domaća privreda i dalje pod pritiskom pandemije, značajan uspjeh. 

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 137
  • 53
  • 0

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, krajem prošle sedmice održana je Javna rasprava o Odluci za iznose novčanih podsticaja, kao i o minimalnim uslovima za početak proizvodnje, za investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za tekuću 2021. godinu, stoji u zvaničnom saopćenju ministarstva privrede KS.

Rasprava je izazvala interesovanje farmera, a uslijed aktuelnih epidemioloških mjera, održavana je u tri termina pri čemu je svakom od njih prisustvovalo maksimalno 30 poljoprivrednih proizvođača

Tom prilkom resorni ministar, Adnan Delić sa svojim pomoćnicima saslušao je sve prijedloge, sugestije, kao i kritike naših poljoprivrednika. 

Može li se unaprijediti položaj farmera ?

"Dobili smo veliki broj konkretnih prijedloga koje ćemo objediniti u jedan izvještaj sa ove rasprave. Nakon toga ćemo sve analizirati, a zatim i precizirati koji će se od njih moći realizovati u praksi, a koji ipak neće", navodi Delić, ističući kako se pomenute aktivnosti rade u svrhu poboljšanja i unaprjeđenja položaja proizvođača na području ovog kantona. 

Obezbjeđena poticajna sredstva za poljoprivredu u 2021. godini?

Najavio je kako će izmjene navedene odluke, a koje su u skladu sa nekim od datih sugestija, biti dostavljene Vladi KS na razmatranje i usvajanje, a onda i biti implementirane. 

Kako kaže, visina poticaja će biti nešto veća u odnosu na 2020. i iznositi će 6,1 milion KM. "S obzirom na to da smo preuzeli isplatu i onih zaostalih iz prošle godine, za ovu namjenu potrebno nam je 500.000 KM", navodi mnistar, dodajući kako su uspjeli u ukupnom iznosu povećati za nekih 100 hiljada KM planirani budžet određen za agrarne potpore. Smatra kako je Vlada KS na taj način pokazala svoje opredjeljenje za podršku poljoprivrednim proizvođačima, što je u vrijeme kada je domaća privreda i dalje pod pritiskom pandemije, značajan uspjeh. 

Neophodna nova strategija u poljoprivredi

Naglašava kako u BiH agraru ima mnogo problema sa kojima se farmeri suočavaju i svaki je na svoj način specifičan. 

Prema njegovim riječima, potrebno je poduzeti aktivnosti na izmjeni zakona iz 2012. godine, koji reguliše ovu oblast, kako bi se mogao uskladiti kako sa domaćim interesima tako i sa svjetskim trendovima. Obećao je kako će nadležno ministarstvo što prije započeti sa potrebnim djelovanjima, ali i sa izradom odgovarajuće strategije u poljoprivrednoj proizvodnji na teritoriji ovog kantona. 

Poljoprivrednici ocjenjuju kako je za njih veoma važno to što su nadležne institucije obezbijedile neophodna sredstva sa djelimičnim povećanjem potpora u proizvodnji. 


Tagovi

Povećanje poticaja Potpore u poljoprivredi Budžet za poljoprivredu Adnan Delić Poljoprivredna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.