Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u FBiH
  • 10.05.2019. 12:30

Poticaji u FBiH na vidiku? Čeka se imenovanje Odbora za poljoprivredu Doma naroda

Ove je sedmice, točnije 8. maja, zasjedao Odbor za poljoprivredu Zastupničkog doma FBiH koji je dao pozitivno mišljenje o Programu poticaja, no on ne može biti validan sve dok pozitivno mišljenje ne da i Odbor za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH. A taj odbor trebao bi biti imenovn na prvoj vanrednoj sjednici koja je zakazana 16. maja.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 490
  • 86
  • 0

Dobrano smo zagazili u maj, a poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine mjesecima nisu dobili ni "p" od poticaja. Čeka se usvajanje Programa poticaja, punog naziva, Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju 2019. 

Zadnja reakcija Udruženja poljoprivrednika FBiH bio je sastanak u Cazinu, krajem aprila, kada je najavljeno kako će 10. juna blokirati najvažnije magistralne ceste u FBiH i granične prijelaze ako u roku od 30 dana iz budžeta Federacije BiH ne budu isplaćeni poticaji za mlijeko.

Ove je sedmice, točnije 8. maja, zasjedao Odbor za poljoprivredu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji je dao pozitivno mišljenje o Programu poticaja, no on ne može biti validan sve dok pozitivno mišljenje ne da i Odbor za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH. A taj odbor trebao bi biti imenovn na prvoj vanrednoj sjednici koja je zakazana 16. maja. 

"Jedna od odluka u Cazinu bila je da se formira taj odbor koji bi, navodno, trebao biti formiran na idućoj sjednici Doma naroda. No, ne vjerujem dok ne vidim", komentira Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH te dodaje, da nakon što Odbor bude imenovan i nakon što da pozitivno mišljenje o programu, ono će se naći na sjednici Vlade FBiH koja treba dati saglasnost, što će biti potvrđeno i u Službenom glasniku. 

Dakle, procedura se mora ispoštovati, a njoj nikad kraja. 

Bićo kaže da su svi shvatili da je 'došlo do noktiju' i da je ovo borba koja traje od početka ove godine, dakle više od pet mjeseci. 

Upravo je danas, na Facebook stranici Udruženja poljoprivrednika FBiH objavljeno kako se, pod uslovom da se zavrzlama sa odborima za poljoprivredu završi do kraja mjeseca maja, prvo plaćanje poticaja može očekivati tek polovinom juna, a odnosi se na dug iz 2018. i 2017. godine. Četvrti i prvi kvartal će u najboljem slučaju doći na red početkom sedmog mjeseca. 

"Sve je ovo pod uslovom da oba odbora daju svoje mišljenje i Vlada usvoji do kraja maja. Vlada još treba donijeti odluku da se ovi predmeti iz 2018., što su u kontroli plate da se ne čeka kada će inspekcija završiti", zaključuje udruženje u svojoj objavi. 

Lud zbunjenog. 


Tagovi

Poticaji FBiH 2018 2019 Poticaji za mlijeko Nedžad Bićo Odbor za poljoprivredu Zastupnički dom Dom naroda Parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.