Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolaps poljoprivrede
  • 28.02.2017. 14:00

Poticaji tjeraju i poljoprivrednike FBiH na cestu

Grupacija obrtnika poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, zajedno sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona, zatražila je od Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH da u 2017. godini poticaje podigne na šest posto visine prihoda planiranih u budžetu za ovu godinu.

Foto: Boško Grgić
  • 5.031
  • 722
  • 0

Nakon poljoprivrednika u RS, u proteste bi mogli i poljoprivrednici s područja Federacije. Naime, Grupacija obrtnika poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, zajedno sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona, zatražila je od Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH da poštuju Zakon o novčanim potporama u poljoprivredi FBiH i da u 2017. godini poticaje podigne na šest posto visine prihoda planiranih u budžetu za ovu godinu.

U suprotnom će, zahvaljujući i izmijenjenom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je omogućio uvoz proizvoda iz EU u BiH bez carine, poljoprivreda u FBiH kolabirati, piše oslobodjenje. Kako im je rekao Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije obrtnika poljoprivrednika TK-a, uvoz je cijena koju se mora platiti na putu prema EU, ali neka država kroz naknade makar izravna proizvodnju litre mlijeka sa onom u EU, pa da po istim uslovima izlazimo na tržište sa evropskim mlijekom. Strahuje, kaže, da bi se sadašnja proizvodnja mlijeka od oko 40 miliona litara, mogla prepoloviti.

Protest je ono najružnije, ali nema druge

"Svi proizvođači, čak i oni veliki bit će na udaru. Nametnuti su ogromni porezi, dadžbine, a nećete naći nikoga ko ih ne izmiruje. S druge strane, javna preduzeća duguju milione i svaki mjesec se dodatno zadužuju i nikome ništa. A mi angažujemo i knjigovođe, 43 privatne veterinarske stanice rade zahvaljujući nama", kazao im je Halilović.

Da ovo neće proći bez protesta, najavljuje i Dževahir Babić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Krajine, koji su lanjskom blokadom graničnog prijelaza Izačić izborili isplatu zaostalih poticaja. "Nažalost, to je ono najružnije, ali nema nam druge. Ipak, ako se ništa ne promijeni, neće pomoći ni protesti. Poljoprivrednici će morati zatvoriti obrte i ići trbuhom za kruhom", kaže Babić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Krajine.

Podrška poljoprivrednicima stiže i iz Privredne komore TK. Suad Selimović, sekretar Grupacije koja djeluje pri Privrednoj komori TK-a, kazao je za Oslobođenje kako je odnos države prema obrtnicima, koji redovno izmiruju sve obaveze obeshrabrujući.

Pronaći drugi model za dugovanja

"Mi imamo ukupno 13 hiljada obrtnika. Među njima je 700 u poljoprivredi. Ti ljudi redovno izmiruju sve svoje obaveze prema državi, ponašaju se odgovorno, ali država im ne uzvraća. U ovom trenutku postoje dugovanja čak iz 2012. godine, a prema nekim procjenama, mada je to teško sabrati, ukupna dugovanja su oko 30 miliona KM", kazao je Selimović.

Da bi se poljoprivrednicima olakšala 2017. godina od Vlade FBiH će tražiti da se novac u ovogodišnjem budžetu izdvoji samo za poticaje iz ove godine, a da se dugovanja iz ranijih godina namiruju na drugim mjestima. Cilj je da makar u ovoj godini krenu na vrijeme s proljetnom sjetvom i s punim iznosom poticaja.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Federacija Poljoprivrednici Protest Poticaji Dugovanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete