• Održiva poljoprivreda
  • 15.05.2019. 16:00

Poštovanje tradicije i usvajanje novih znanja najvažniji za održivu poljoprivredu

Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja, rekao je Geert Kits Nieuwenkamp, ataše za poljoprivredu u Ambasadi Holandije, učestvujući na seminaru na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 39
  • 11
  • 0

Geert Kits Nieuwenkamp je na seminaru "Cirkularna ekonomija i cirkularna poljoprivreda: Održiva poljoprivredna proizvodnja na zapadnom Balkanu" rekao da je za holadnskog ministra poljoprivrede, poljoprivredna cirkularna ekonomija veoma bitna, jer bez nje nema održivosti.  

"To je prioritet za holandsku vladu i zbog toga smo i organizovali seminar kako bi prenjeli značaj ove teme svima. Naravno da želimo čuti i druga iskustva i iz njih naučiti nešto novo. Smatramo da je značajno investirati u nove tehnologije i kada to govorimo, mislimo na nova znanja i nove tehnololgije i to je za nas pritoritet", rekao je Geert Kits Nieuwenkamp, ataše za poljoprivredu u Ambasadi Holandije.

Seminar je organizovala Amabasada Kraljevine Holandije, a povodom Poljoprivrednog sajma koji se u Novom Sadu održava od 11. do 17 maja.  

Holandija druga zemlja u svijetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda

On je napomenuo tom prilikom da je Holandija druga zemlja u svijetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, odmah iza Amerike. Agro sektor u ovoj kraljevini, kao jedan od najjačih i najinovativnijih na cijelom svetu, godišnje prosječno od izvoza povrća, voća, cvijeća, mesa i mliječnih proizvoda ostvare prihod više od 80 milijardi eura. Uz to, poljoprivredni proizvodi u Holandiji čine tek 9 posto BDP-a. 

"Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive, potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja", rekao je Geert Kits Nieuwenkamp.  

Ono što njega interesuje je uspostavljanje trgovinske saradnje između zemalja. Na pitanje novinara da li je moguća održiva poljoprivredna proizvodnja u Srbiji on je rekao da je to pitanje veoma teško, ali da je moguća, uz to da se moraju uzeti u obzir i različitosti država.

Poljoprivrednik mora voditi računa i o zemljištu 

"Svi regioni su različiti i dosta toga zavisi od vrste zemljišta od vrste biznisa, ekonomije i poljoprivrede koju imamo. Od svega toga zavisi cirkularna poljoprivreda," kazao je Nieuvenkamp.

To u praksi zapravo znači da bi jedan farmer pored toga što ostvaruje zaradu od poljoprivede i što o tome vodi računa, morao brinuti i o zemljištu kako bi se ono moglo ponovo koristiti. Dakle, potrebno je zadovoljiti sve parametre koji su usko naslonjeni na poljoprivredu, ali razmišljati i o očuvanju okoline. 

2014. godina posvećena malim poljoprivrednicima 

Carolina Star ispred Regionalne FAO kancelarija iz Budimpešte, je napomenula da je 2014. godina bila posvećena porodičnim gazdinstvima, te da su održani razni simpozijumi i da je formiran poseban vodič.

"Posebno nam je značajno dijeljenje tradicionalnih i naučnih znanja, njihovo kombinovanje i spajanje, a kako bi smo imali održivu poljoprivredu. Veoma je bitno održati tradicionalne sorte, ali i sve one bitne faktore koji su u vezi sa poljoprivredom", kazala je Star 

Ne smije se zanemarivati glas poljoprivrednika 

Navela je i primjer iz Bosne i Hercegovine koji se tiče malih farmi. Naime uz pomoć donatora iz Mađarske poboljšana je proizvodnja u sektoru mljekarstva. 

"Uspjeli smo olakšati saradnju na lokalnom i centralnom nivou. Postoje želje da se poveća izvoz, a mali proizvođači ne razmišljaju na taj način.

Napomenula je da se ne smije zanemarivati glas poljoprivrednika i da je bitno čuti njihova iskustva, te kroz razmjenu informacija uočiti nedostatke. 

"Kada je riječ o Balkanu, pokušavamo da potpomognemo dijalog. Radimo i pregograničnu saradnju, razne obuke, okupljanje različitih zainteresovanih strana i slično", zaključila je Star.  


Tagovi

Ambasda Holandije FAO Srbija Održiva poljoprivreda Cirkularna ekonomija Holandija Geert Kits Nieuwnkamp Carolina Star


Autorica

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi