Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene trgovačke prakse
  • 21.12.2018. 16:30

Postigli dogovor: Zabranit će se do 16 nepoštenih trgovačkih praksi

To je prvi put da će se zakonodavstvo na razini EU provoditi u ovom području, a novi okvir dodjeljuje državama članicama ovlasti za provođenje novih pravila i nametanje sankcija u slučaju utvrđenih kršenja zakona!

Foto: Bigstockphoto/SeventyFour
  • 95
  • 6
  • 0

Evropski parlament, Vijeće i Komisija postigli su politički dogovor o novom nizu pravila koja će osigurati zaštitu svih poljoprivrednika zemalja Evropske unije i velike većine poljoprivredno-prehrambenih tvrtki EU od nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. To je prvi put da će se zakonodavstvo na razini EU provoditi u ovom području, a novi okvir dodjeljuje državama članicama ovlasti za provođenje novih pravila i nametanje sankcija u slučaju utvrđenih kršenja zakona, stoji u priopćenju europarlamentarke Marijane Petir.

Nakon dogovora triju institucija EU, slijedi glasovanje u Evropskom parlamentu i Vijeću kako bi se postignuti dogovor i formalno potvrdio, a nakon toga, države članice morat će prenijeti novi zakonodavni tekst u svoje nacionalno pravo.

Zabranit će se do 16 nepoštenih trgovačkih praksi

Podsjetimo, Evropska komisija je u aprilu 2018. nakon opetovanog inzistiranja Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta podnijela svoj zakonodavni prijedlog kako bi osigurala što veću pravednost u prehrambenom lancu i osigurala minimalnu zaštitu poljoprivrednika širom EU. 

Novi evropski zakon obuhvatit će poljoprivredne i prehrambene proizvode kojima se trguje u lancu opskrbe hranom, zabranjujući, po prvi put, do 16 nepoštenih trgovačkih praksi. Ostale će prakse biti dopuštene samo ako budu podložne jasnom i nedvosmislenom dogovoru između uključenih strana. Među primjerima nepoštenih trgovačkih praksi koje će biti zabranjene su i kasne isplate za pokvarljive prehrambene proizvode; otkazivanje narudžbe u zadnji tren, jednostrane ili retroaktivne promjene ugovora; prisiljavanje dobavljača da plati izgubljeni proizvod te nepoštivanje pisanog ugovora.

Petir tražila dopunu popisa zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi

Marijana Petir, europarlamentarka iz susjedne Hrvatske, iskazala je zadovoljstvo postignutim dogovorom, koja je u okviru svog rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj uložila velike napore kako bi se novim pravilima olakšao položaj hrvatskih poljoprivrednika. Ona je podnijela čak 58 amandmana na prijedlog direktive Komisije, što samostalno, a što u suradnji s drugim kolegama iz reda Evropske pučke stranke. Neki od usvojenih prijedloga zastupnice Petir odnose se na dobro definiranje uloga u lancu opskrbe hranom i jačanje uloge poljoprivrednika u odnosu na trgovce. Također, zastupnica je predložila dopunu popisa zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi kojima su izloženi poljoprivrednici u Hrvatskoj pa je tekst  dopunjen s desetak takvih praksi među kojima je primjerice i praksa kojom kupac naplaćuje dobavljaču naknadu za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda ili pak traži naknadu od dobavljača za usluge koje nisu pružene, odnosno za usluge koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana.

"Mali" će sada biti zaštićeni od "velikih"

Nakon opetovanog zalaganja zastupnice Petir za reguliranje i suzbijanje nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj kako bi se pomoglo hrvatskim poljoprivrednicima, prošle je godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te Petir poziva na njegovo dosljedno provođenje.

Na završnom pregovaračkom sastanku s predstavnicima Evropskog parlamenta i Vijeća, Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, je izjavio: "Današnji dogovor utire put za prvi zakon EU koji pruža značajnu zaštitu za sve poljoprivrednike u Evropskoj uniji, njihove organizacije kao i male i srednje tvrtke. Oni će sada biti zaštićeni od "velikih" koji djeluju nepravedno i suprotno pravilima.“


Tagovi

Marijana Petir Nepoštene trgovačke prakse Phil Hogan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete