Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalažni otpad
  • 03.02.2023. 12:00

Postavljeno 10 novih kontejnera za odlaganje otpada od pesticida

Otpad prethodno mora biti adekvatno ispran, postupkom trostrukog ispiranja, odložen u PVC vreće i kao takav se dalje odlaže u kontejnere za tu namjenu.

Foto: UNDP
  • 118
  • 37
  • 0

Ukupno 10 novih kontejnera  za odlaganje ambalažnog otpada od pesticida, raspoređen je na više lokacija u Gradišci, Laktašima i Srpcu, odnosno kod poljoprivrednih proizvođača koji posjeduju više obradivih površina i koji u procesu proizvodnje koriste zaštitna sredstva u većoj količini, te samim tim imaju i više ambalažnog otpada od navedenih sredstava za zaštitu bilja.

Pored poljoprivrednih gazdinstava kontejneri su postavljeni i u krugu poljoprivredne apoteke "Golić trade" doo u Gornjim Podgradcima i Sitnešima. Aktivnosti su provedene u okviru projekta Okolinsko prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POP-s) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim materijama u BiH, koji implementira  UNDP u BiH, a finansira Vlada Švedske,

Odlagati mogu svi

Prošle godine postavljena su četiri kontejnera u Gradišci, Romanovcima i Kosjerovu i jedan u Mahovljanima, što ukupno čini 14 kontejnera na području ove tri opštine.

Pružena je mogućnost i ostalim poljoprivrednicima iz tog okruženja da dovoze ambalažni otpad od pesticida na navedena mjesta za zbrinjavanje, koji prethodno mora biti adekvatno ispran, postupkom trostrukog ispiranja, odložen u PVC vreće i kao takav se dalje odlaže u kontejnere za tu namjenu.

Iako značajni za poljoprivredu, pesticidi su opasni za korisnike i okoliš

Pored kontejnera poljoprivrednim proizvođačima podijeljene su: čambo vreće, manje i veće PVC vreće za odlaganje navedenog otpada, zaštitna odijela, maske, rukavice, naočale i ostali promotivni materijal.

Razvijanje svijesti

U posljednje vrijeme sve češća je upotreba hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, bez koje se ne može ostvariti uspješna proizvodnja i dobar prinos, a samim tim treba razmišljati i o adekvatnom odlaganju otpada od fitofarmaceutskih sredstava koji se koriste u zaštiti bilja.

Smiju li se koristiti ostaci preparata za zaštitu bilja od prethodne sezone?

Kod većine naših poljoprivrednika još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o samom zbrinjavanju ambalaže od pesticida i njihovom pravilnom ispiranju na kraju upotrebe, a do sada nismo ni imali mogućnost organiziranog sakupljanja i odvoženja otpada, odnosno ambalaže od fitofarmaceutskih sredstava.

Cilj projekta i postavljanja kontejnera za sakupljanje ambalažnog otpada od pesticida  je upravo da se razvije svijest građana i spriječi zagađivanje životne sredine, koje nastaje u zemljištu, vazduhu i vodenim tokovima neadekvatnim odlaganjem.


Tagovi

Pesticidi Otpad Ambalažni otpad Pops Okoliš Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete