Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spomenik posavskoj ženi
  • 10.09.2017. 13:00

Posavska žena je žena na biciklu

Figura simbolizira vječni krug što ga okreće posavska žena lagano okrećući pedale, biciklom odlazi u crkvu, kupovinu, na njivu i na svadbu.

Foto: Županija Posavska
  • 1.426
  • 64
  • 0

Na prostoru kružnog toka kod zgrade Vlade Županije Posavske u Orašju upriličeno je svečano otvorenje skulpture "Posavska žena", rad akademskog skulptora Ante Jurkića iz Gornje Tramošnice.

"Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku sudjelovati u ovom događaju jer skulptura Posavske žene za mene nije za mene samo umjetničko djelo, nego ona simbolizira duhovnu i svaku drugu snagu posavske žene, pa samim tim i Posavine kao regije", istaknula je na otvaranju Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH.

Prilikom otkrivanja skulpture predsjednik Vlade Marijan Klaić, naglasio je da ona simbolizira upornu, snažnu i vedru ženu iz Posavine.

Motiv karakterističan za Posavinu

"I dan danas kad čovjek prijeđe Savu, vraćajući se u svoje selo, dočeka ga ta vedra slika koja u momentu donese i uspomene ali i budućnost. Figura simbolizira vječni krug što ga okreće posavska žena lagano okrećući pedale, biciklom odlazi u crkvu, kupovinu, na njivu i na svadbu", kazao je među ostalim predsjednik Vlade Marijan Klaić, prenoseći i dijelom riječi autora.

"Skulptura je moj doživljaj, obzirom da sam i ja iz Posavine. Figura me podsjeća na moju majku i karakteristična je za ovaj dio Posavine gdje je bicikl još uvijek obvezno prijevozno sredstvo u svakom domaćinstvu. Kad dolazim iz Zagreba i prolazim toliškim krajem uvijek gledam žene koje biciklom dolaze u crkvu", kazao je autor Anto Jurkić.

Izrazio je zadovoljstvo što se svečanost otvorenja uklopila u filmski festival kojeg vodi njegov veliki prijatelj Ivo Gregurević. Skulptura je izrađena od lijevanog fiberglassa, ojačanog čelikom i kamena patimiranog na broncu. Njezino modeliranje, lijevanje i izrada, dimenzija 2 x2,70 metara, težine oko 450 kg, trajalo je oko tri mjeseca, a svi radovi obavljeni su u Tramošnici.

Foto: Županija Posavska


Tagovi

Posavska žena Anto Jurkić Marijan Klaić Borjana Krišto Žena na biciklu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.