Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mobiliziranima
  • 03.10.2022. 15:00

Porodice mobiliziranih u ruskoj Tuvi dobile ovcu, hranu i ogrjev

Važno je pružiti pomoć porodicama mobiliziranih, kako bi osjetili podršku i otišli s osjećajem da su one zaštićene, izjavio je poglavar Republike Tuva, Vladislav Khovalyg

Foto: Depositphotos/ymgerman
  • 93
  • 46
  • 0

U Republici Tuva koja je sastavni dio Ruske Federacije, a smještena je na jugu Sibira, na granici s Mongolijom, odlučili su pomoći porodicama mobiliziranih stanovnika. Tako su prošle sedmice na službenim stranicama saopćili kako će djeci mobiliziranih muškaraca biti isplaćeno 5.000 rubalja, a pordicama osigurani prehrambeni paketi, po jedno grlo stoke sitnog zuba te ugljen ili ogrjev. 

"Važno je pružiti pomoć porodicama mobiliziranih prije nego što odu u mjesto neposrednog služenja, kako bi osjetili podršku i otišli s osjećajem da su njihove porodice zaštićene i da neće ostati bez pažnje", naglasio je Vladislav Khovalyg, poglavar ove republike. 

U saopćenju preciziraju da je Ministarstvo poljoprivrede i prehrane donijelo odluku da se porodicama osigura jedna ovca, 50 kilograma brašna, dvije vreće krompira i kupus prema potrebi. Ministar poljoprivrede i prehrane Serhiy Ondar rekao je da će brašno biti osigurano iz republičkog rezervnog fonda. Isporučivat će se iz tri skladišta u regionalne centre, a tri su proizvođača spremna donirati krompir. Ovce dolaze iz republičkog stočnog fonda, odnosno općinskih gazdinstava. 

Dalje navode kako je resorno ministarstvo odlučilo posebno podržati nositelje poljoprivrednih gazdinstava koji su pozvani na služenje vojnog roka. Njihovim će farmama biti otpremljena tona stočne hrane i to zob. Ugalj će osigurati iz gradskih skladišta. 

Nedugo nakon ove objave, na službenim su stranicama objavljeni podaci kako je u Tuvi već prikupljeno 500 paketa, a do 30. septembra ih je polovina već preusmjerena porodicama mobiliziranih. Svaka će porodica dobiti 180 kg hrane uključujući brašno, šećer, povrće, biljno ulje, čaj i druge neophodne namirnice.

Iz Ministarstva poljoprivrede su izvijestili kako je završena i raspodjela ovaca i ovnova. Dvojici mobiliziranih iz mjesta Ovura će osigurati i sijeno za stoku.


Tagovi

Pomoć mobiliziranima Donirana hrana Republika Tuva Vladislav Khovalyg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.