Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski plodovi
  • 11.04.2024. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Porodica Habib godišnje otkupi oko 300 tona raznih plodova - spremni su za novu sezonu

Uskoro se približava sezona otkupa smrčka i srijemoša, što predstavlja još jedan izazov, ali i priliku za porodicu Habib da pokaže svoju stručnost i predanost

Foto: Jasmin Hodžić
  • 1.302
  • 275
  • 0

Porodica Habib iz Donjeg Vakufa već generacijama njeguje svoju strast prema prirodi i poljoprivredi. Njihov poljoprivredni obrt, PO "Habib", predstavlja srce i dušu njihovog života. Specijalizirani su za otkup svih šumskih plodova i ljekovitog bilja koji rastu u okolini, uključujući maline, kupine, gljive i borovnice.

Ono što čini ovu porodicu posebnom jeste njihova posvećenost poslu. Svi članovi su aktivno uključeni u proces otkupa i pripreme plodova za dalju distribuciju. Od najstarijeg do najmlađeg, svako doprinosi svojim vještinama i znanjem.

Pored standardnih aktivnosti, Habibovi posjeduju i sušaru i hladnjaču što im omogućava da sačuvaju svježinu i kvalitetu svojih proizvoda. Ovo nije samo biznis za njih, već način života koji cijene i poštuju.

Uskoro se približava sezona otkupa smrčka i srijemoša, što predstavlja još jedan izazov, ali i priliku za porodicu Habib da pokaže svoju stručnost i predanost. Njihova ljubav prema prirodi i želja da ljudima pruže najbolje što ona nudi, čini ih istinskim liderima u svom području. 

Almir Habib, vlasnik obrta, predstavlja srce i motor porodičnog biznisa. Sa četvoro djece koji su ponosno uključeni u rad, Almir zajedno sa svojim bratom, ocem i majkom, čini tim koji svakodnevno preuzima izazove poljoprivrednog posla.

Uskoro kreće otkup smrčka

Godišnje otkupe 300 tona plodova i bilja

Sa godišnjim otkupom od oko 300 tona raznih plodova i bilja, Almir se ističe kao lider u svojoj branši. Ovo je impresivna brojka kojom se ne mogu pohvaliti ni mnoge ozbiljne firme u regionu. Njegova sposobnost upravljanja proizvodnjom, otkupom i distribucijom, uz istovremeno vođenje porodičnog tima, pokazuje njegovu izvanrednu vještinu i liderstvo.

"Raditi do kasno, pa čak i do ranih jutarnjih sati, može biti izazovno, ali također nosi sa sobom svoje posebne čari. U tim kasnim satima, kada većina ljudi spava, svijet postaje tiši, a atmosfera u radnom prostoru postaje gotovo mistična", otkriva nam Almir za čiju je porodicu rad do kasno neophodan kako bi se osigurala svježina i kvalitet proizvoda. "Plodovi šuma i ljekovito bilje čekaju da budu otkupljeni i obrađeni, a kupci očekuju vrhunski kvalitet. U takvim trenucima, nema mjesta za odmor ili čekanje", dodaje on.

Otkupljuju i maline

Prepuštanje štafete mlađima

Najstariji član porodice Habib, Vahid, nosilac bogatog iskustva i mudrosti, ulazi u fazu života kada je prirodno prepustiti vođenje posla mlađim generacijama. Sa skoro 70 godina života, Vahid prepoznaje vrijeme za prepuštanje upravljanja porodičnim poslom svojim sinovima, Almiru i Admiru.

"Otac je tokom godina posvetio sebe izgradnji i razvoju porodičnog obrta, ostavljajući trajan pečat u poslovnom svijetu i zajednici. Prepuštanje posla nije samo simboličan čin, već i prirodan dio ciklusa života. On zna da ćemo brat Admir i ja nastaviti njegovu ostavštinu s istim entuzijazmom i posvećenošću", kaže Almir zaključivši da će njegova podrška i savjeti i dalje biti dragocjeni resursi za porodični biznis.

Uz sve obaveze oko svog posla, porodica Habib također aktivno učestvuje u pomaganju zajednice kroz različite priloge za sportske i vjerske manifestacije. Svjesni važnosti podrške lokalnim zajednicama, oni su uvijek spremni doprinijeti koliko god mogu.


Fotoprilog


Tagovi

Otkup Bilje Gljive Šumski plodovi Biznis Posao Obrt Donji Vakuf Porodica Habib


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?