Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodatni porez
  • 09.06.2022. 15:00

Porez na "izvanredni profit" od rata u Ukrajini

Argentinske kompanije s profitom od preko 1 milijarde pezosa u 2022. godini čija je profitna marža 10 posto ili veća od u realnom smislu ili je 20 posto veća nego u 2021., moraće plaćati dodatni porez od 15 posto

Foto: Depositphotos/nabokv
  • 85
  • 18
  • 0

Situacija u Ukrajini dovodi pojedine zemlje do uvođenja različitih mjera. Tako je argentinska vlada predložila nacrt zakona kojim se oporezuju kompanije koje ostvaruju izuzetan prihod od sukoba u Ukrajini. Ova mjera bi posebno pogodila domaću industriju žitarica, piše Reuters

Vlada lijevog centra pokušava da ovom mjerom smanji fiskalni deficit i pomogne trećoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike da se izbori s galopirajućom inflacijom koja je na dobrom putu da premaši 70 posto.

Nacrt zakona ima za cilj da uvede dodatni porez od 15 posto na kompanije sa profitom od preko milijardu pezosa (oko 8,3 miliona dolara) u 2022. godini, čija je profitna marža ili veća od 10 posto u realnom smislu, ili je 20 posto veća nego u 2021. godini.

Najviše će biti pogođeni sektori energetike, hrane i poljoprivrede. Opozicija je već najavila odbijanje nacrta zakona. Kongres ga mora odobriti, a podržava ga Međunarodni monetarni fond (MMF), s kojim je Argentina nedavno restrukturirala dug od 44 milijarde dolara.

"Postoje sektori koji su imali koristi od sukoba", rekao je ministar ekonomije Martin Guzman predstavljajući prijedlog zakona Kongresu zajedno s predsjednikom Albertom Fernandezom.


Tagovi

Argentina Porez Dodatni porez Ukrajina Inflacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.