Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.10.2023. 18:00

Porasla samo cijena uljane repice na evropskom tržištu

Cijena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13h bila u blagom padu. Isto se dešavalo i sa novembarskim ugovorima za kukuruz

Foto: Depositphoto/absurdov
  • 94
  • 11
  • 0

Informacije koje pristižu sa područja Crnog mora pogurale su cijene žitarica na više. Skočile su nakon vijesti o navodnoj obustavi izvoza, ali je tada objavljen demantij iz Ukrajine pa je došlo do smirivanja tržišta. Oleksandr Kubrakov, zamjenik ukrajinskog premijera, je na svom X profilu demantovao informacije o otkazivanju i zaustavljanju koridora.

U Evropi porasla cijena uljane repice

Cijena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13 h bila u blagom padu. Za tonu je trebalo izdvojiti 233,50 eura. Isto se dešavalo i sa novembarskim ugovorima za kukuruz koji je koštao 201,50 eura/t. Jedino je uljana repica pokazala rast i koštala 413 eura/t.

Pšenica na pariškoj berzi:

Porasla je cijena pšenice i na čikaškom CBoT-u, na 201,72 eura/t. Za kukuruz je blago pala na 178,74 eura/t, a smanjenje je slijedila i soja za koju je trebalo izdvojiti 445,38 eura/t.

Kukuruz na pariškoj berzi:

Slab izvoz iz EU

USDA sedmični izvještaj o izvozu pokazao je rast prodaje sojine sačme u inostranstvu, što je imalo uticaja i na cijenu uljane repice u Evropi koja se oporavlja. Nakon padavina poboljšana je prognoza za prinose žitarica što je dovelo do pada cijena, posebno kukuruza.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Evropskoj uniji pada izvoz. Oslabila je potražnja za evropskim poljoprivrednim proizvodima. Komisija je smanjila prognozu za izvoz pšenice u odnosu na prošli mjesec na 31 milion tona, što je dovelo do povećanja zaliha u sezoni 2023./24. na 19,1 milion tona.


Tagovi

Matif CBoT Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.