Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sprečansko polje
  • 03.06.2019. 13:00

Poplavljeno 350 ha poljoprivrednog zemljišta - usjevima nema spasa?

Na poljopriverdnim parcelama pod povrćem, prvenstveno krompirom, pšenicom, travno-djetlinskim smjesama i kukuruzom ove godine, čini se, neće biti prinosa, a štete će biti velike.

Foto: Depositphotos/madozi (ilustracija)
  • 170
  • 24
  • 0

I dalje je teško stanje u poplavljenom Sprečanskom polju, od općina Petrovo, Gračanica i Doboj-Istok do ušća Spreče u Bosnu u Doboju. 

Voda se povlači 

Prema posljednjim informacijama iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac jutros u 7 sati bio je 199,39 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,3 m3/s. Također, nivo rijeke Spreče (općina Gračanica) na mjernom mjestu Karanovac izmjeren jutros u 7 sati iznosi 402 cm i ima trend opadanja

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Izvještaji sa terena govore da su ugrožena i dva stambena objekta u Lohinji i desetak vikendica u sprečkom polju. U toku jučerašnjeg dana bila je angažovana mehanizacija na čišćenju poplavljenih dvorišta, objekata, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija i mostova u Gračanici, Mjesna zajednica Donja Orahovica i Mjesna zajednica Miričina. Kako ističu, ekipe Službe Civilne zaštite Gračanica jutros su obišle teren i pretpostavka je da su štete na poljoprivrednim usjevima velike

Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 150 hektara zemljišta uz ovu rijeku, piše Tuzlanski.ba. Lokalni vodotoci su se povukli u svoja korita. Također, Općinska služba Civilne zaštite Tuzla zaprimila je prijavu o postojanju dva manja klizišta na poljoprivrednom zemljištu u naselju Dragunja Donja.

Polja bez prinosa 

Na poljopriverdnim parcelama pod povrćem, prvenstveno krompirom, pšenicom, travno-djetlinskim smjesama i kukuruzom ove godine, čini se, neće biti prinosa, a štete će biti velike. 

"Kako vidite, ne mogu preko mosta do parcele, a ako bi i prešao most, 12 dunuma zemlje sam zasijao kukuruzom i ona je pod vodom. Oranje, frezanje, sjemenski kukuruz, sijanje, sve je otišlo sa Sprečom i tako iz godine u godinu", kaže Smajo Hodžić, mještanin Doboj-Istoka, piše Dnevni Avaz

Poplave i u opštini Lopare

Štetu poljoprivrednim usjevima nanijeli su bujični potoci i na području opštine Lopare. Najviše su pogođeni zasadi jagoda u mjesnim zajednicama Koraj, Bobetino Brdo i Mrtvica.  Komisija će narednih dana izaći na teren i izvršiti procjenu štete na poljoprivrednim kulturama, navodi se u saopštenju Službe za informisanje ove opštine. 

Razgrabljeno 100.000 sadnica povrća

Nedavne poplave koje su pogodile Unsko-sanski kanton dovele su do povećane potražnje za poljoprivrednim sadnim materijalom čije su količine na tržištu vrlo ograničene, pišu Nezavisne

"Velike su površine bile pod vodom i mnogim poljoprivrednicima je uništeno sve što su zasadili. Sada su primorani da ponovo kupuju sadnice i sjemena i rekultivišu svoje zasade, što je stvorilo povećanu potražnju na tržištu", kaže Senad Hadžibajramović, direktor Zemljoradničke zadruge "Agrisan", inače najveći proizvođač rasadnog materijala na području USK. 

Prema njegovim riječima, oni su na tržište izbacili 100.000 sadnica različitih kultura i sve je to u međuvremenu razgrabljeno. Povećana potražnja uslovljena je i time, kako je istakao, što se sve veći broj građana okreće vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Visoke cijene rasade 

"Sve to je rezultiralo povećanim cijenama na tržištu, pa tako, recimo, sadnice paradajza, koje su trenutno najtraženije i do njih je najteže doći, kreću se od 80 feninga do jedne marke na tržištu po komadu. Skuplje nego inače su i sadnice paprike i ostalih povrtarskih kultura", kaže on.

Prema riječima Senada Osmanagića, agronoma iz Poljoprivrednog zavoda USK, slična situacija je i sa sjemenima koja se najviše uvoze iz Holandije i drugih evropskih zemalja. "Tamo su prošle godine bile velike suše i proizvedeno je mnogo manje sjemenskog krompira, luka i ostaloga, tako da je uvoz bio ograničen na manje količine", kaže Osmanagić.

Skupa sadnja luka i krompira - manje povrća na jesen?

Na tržištu Unsko-sanskog kantona cijena kilograma sjemenskog krompira kreće se od 2,3 marke po kilogramu pa naviše, dok kilogram bijelog luka dostiže astronomsku cijenu i iznosi oko 15 maraka po kilogramu.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete