Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 05.11.2021. 18:15

Poplava odnijela stado ovaca, prodrla u kuće i objekte, blokirala promet

Najkritičnije je na području Sarajeva i okolice, gdje je voda prodrla u brojne kuće i gospodarske objekte, a na više mjesta u samom gradu prijeti opasnost od izlijevanje Miljacke iz njezinog korita.

Foto: Facebook/Radio Stjepkovica - Brčko distrikt BiH
  • 355
  • 51
  • 0

Poplave koje su zahvatile i područje Trnova predstavljaju najtežu situaciju koja je snašla tu lokalnu samoupravu posljednjih decenija, rekao je za Radio Sarajevo načelnik Općine, Ivo Berilo. 

Veliki broj kuća je pod vodom. Prema riječima Berila, kompletno mjesto je po prvi puta bilo pod vodom dok su regionalne ceste na prostoru općine neprohodne. 

"Nije se do sada desila ovakva poplava. Pale su velike količine kiše. Na Igmanu, u Dejčićima, Brutusima, Trebečaju bilo je i do 15 centimetara grada", napomenuo je načelnik, dodajući da je sadašnje stanje duplo bolje nego što je bilo sinoć ili jutros. 

Nema ljudskih žrtava

Ipak, kako kaže, očekuje se novi val kiše u večernjim satima. Rijeka Željeznica se proširila i po 100 metara kako na jednu tako i na drugu stranu. Saobraćajnice su pod vodom. Najveći je problem poplavljenih kuća. U selu Pednčići je oko 50 objekta poplavilo.

"Zakazat ćemo vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Trnovo da pokušamo hitno intervenisati. Da finansijski pomognemo ljudima čije kuće su poplavile. Jer, ako budemo čekali na druge, ljudi će se naći u teškoj situaciji", istakao je Berilo. Takođe napominje da je najvažnije to što nema ljudskih žrtava. 

Prostor Trnova je u jednom trenutku bio potpuno odsječen i izoliran. Došlo je do prekida snabdijevanja električnom energijom još jučer u popodnevnim satima, prekinuta je komunikacija.

Kako kaže, nema viših nivoa vlasti koje su tokom noći u funkciji.

"Nemamo s kim razgovarati, ne može se niko angažirati. Ostali smo i bez struje. Najteže je bilo u noći sa četvrtka na petak, od 1 do 3 sata ujutru. Nadamo se da ćemo staviti situaciju pod kontrolu u roku od 24 sata. Bitno je da se rijeke vrate u korita i da se saniraju kuće", komentariše on.

Prijeti opasnost od izlijevanja Miljacke

Ipak, najkritičnije je na području Sarajeva i okolice, gdje je voda prodrla u brojne kuće i gospodarske objekte, a na više mjesta u samom gradu prijeti opasnost od izlijevanje Miljacke iz njezinog korita.

Rijeka Bosna izlila se na nekoliko mjesta u pojedinim dijelovima grada i potopila objekte koji se s obje strane nalaze u naseljima uz cestu.

Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo rekli su da je samo u širem gradskom području ugroženo između 50 i 70 kuća. U više navrata veći dio grada ostajao je bez struje zato što je potopljena glavna trafostanica u Reljevu.

Blokirane su i brojne prometnice pa se tako nije moglo voziti državnom cestom prema Foči. U pokušaju spašavanja angažirana je teška mehanizacija, ali je ishod bitke u toku poslije podnevnih sati i dalje veoma neizvjestan.

Crveni meteoalarm na području Hercegovine

Razmjeri poplava najbolje su se mogli vidjeti iz snimaka napravljenih dronovima iznad Ilidže. 

"Sve jedinice službe Civilne zaštite su na terenu, kao i Kantonalna civilna zaštita, Federalna civilna zaštita, Gorska Služba spašavanja, Vatrogasno društvo, policija te rade na evakuaciji ugroženog stanovništva. Imenovani su koordinatori koji su raspoređeni na terenu i prema trenutnim podacima, stanje vode je u blagom padu te se provode potrebne mjere za uspostavljanje kontrole na svim kritičnim tačkama i u naseljima gdje su zabilježeni najveći problemi" izjavio je načelnik Ilidže, Nermin Muzur.

Tek nešto bolja situacija je u Hercegovini. Crveni meteo alarm oglašen je za Konjic i Jablanicu. Neretva se izlila na više mjesta i oko Mostara, gdje joj je vodostaj samo u četiri sata narastao za 119 centimetara. Zbog odrona evakuirani su stanovnici više sela i naselja dok su prometnice na nekim dijelovima sasvim urušune i nestale.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH predvidio je nastavak padalina, a s njima se mogu očekivati i brojni novi problemi.

Kako izgleda poplavljena Općina Stari Grad pogledajte u videu:

 


Tagovi

Poplave Bez struje Blokirane prometnice Odroni Crveni meteoalarm Potopila prometnice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...