Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 11.02.2018. 11:15

Pooštreni kriterijumi za izvoznike voća i povrća u Rusiju

Među predloženim novinama je posjedovanje hladnjače i skladišta i zapošljavanje stručnjaka koji će odgovarati za robu.

  • 182
  • 17
  • 0

Izvoznike koji voće i povrće žele da plasiraju na tržište Rusije ubuduće očekuju rigorozniji kriterijumi, a među predloženim novinama je posjedovanje hladnjače i skladišta i zapošljavanje stručnjaka koji će odgovarati za robu.

Pooštreni kriterijumi predloženi su nacrtom odluke o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusiju, koju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo ministarstvima i inspekcijama u RS i FBiH da bi dali sugestije i prijedloge, navodi glassrpske

Definisani uslovi

Povod za donošenje ove odluke je ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH koja je donesena u drugoj polovini januara. To je učinjeno jer je bijeljinsko preduzeće "Frukt kompani" pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske. U prvim reakcijama Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je izbrisalo iz registra izvoznika bijeljinsko preduzeće, a zloupotrebu istražuje i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Paralelno s tim pokrenuta je analiza kompletnog lanca koji je uključen u davanje odobrenja za izvoz da bi bile otkrivene slabe tačke i donesene mjere koje bi ubuduće spriječile zloupotrebe.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navelo je da su predloženom odlukom definisani uslovi za plasman na tržište Rusije i da će biti olakšan nadzor i kontrola izvoznika i proizvođača i kooperanata.

"Definisan je postupak registracije izvoznika od podnošenja zahtjeva, dostavljanja dokumentacije, komisijskog pregleda i izdavanja rješenja do formiranja i vođenja registra izvoznika u Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Određeni su i uslovi koje preduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika, a za to treba da imaju odgovarajuća skladišta, prostor za obradu i fitosanitarni pregled i sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju preko registrovanih kooperanata", navedeno je u predloženoj odluci.

Preduzeća će morti imati odgovorno lice

Ako ona bude usvojena preduzeća će morati imati odgovorno lice zaposleno na neodređeno vrijeme, koje treba da ima visoko obrazovanje poljoprivrednog smjera.

"Definisane su i dužnosti stručnog lica i time želimo postići veću odgovornost i pooštriti sistem provjere. Stručnjak će provjeravati podatke o proizvodnji, otkupu, skladištenju i prometu voća i povrća za tržište Rusije i uz njegov nadzor biće slate pošiljke na tržište te zemlje. Do sada se dešavalo da imamo firme koje se bave izvozom, a posjeduju samo kancelariju", istakli su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je definisano i uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika voća i povrća na tržište Rusije, koji bi vodila i ažurirala Uprava za zaštitu bilja BiH. Definisano je i uvođenje nadležnog fitosanitarnog inspektora da bi bilo zaustavljeno pribavljanje sertifikata od nenadležnih fitosanitarnih inspektora.

"Fitosanitarni inspektor obavezan je da izvrši pregled pošiljke na mjestu utovara. Time smo pooštrili sistem kontrole i smanjili mogućnost prevara i reeksporta", navedeno je u predloženoj odluci.

I dalje niz manjkavosti

Entitetska ministarstva ističu da u predloženoj odluci ima niz manjkavosti.

"Dobili smo odluku i iznijeli niz primjedaba. Ne odgovara nam uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika u Rusiju, koji vodi Uprava za zaštitu bilja. Taj registar treba da vode nadležna ministarstva da ne bi došlo do prenosa nadležnosti u ovom području", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministarstvo poljoprivrede FBiH zatražilo je obrazloženje više članova predložene odluke. Nejasno im je da li skladišta osim kapaciteta i temperaturnog režima moraju da i ispunjavaju i druge uslove za očuvanje zdravlja bilja i da li preduzeća koja budu izbrisana iz registra mogu biti ponovo upisana. Primjedbu su iznijeli i na rok uspostavljanja registra izvoznika, koji je definisan na 30 dana nakon stupanja na snagu odluke.

Odluka se mora usuglasiti sa entitetima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je istakao da bilo koju odluku moraju usaglasiti sa entitetima.

"Pozvali smo rusku stranu da održimo sastanak da bismo pokrenuli razgovore o skidanju suspenzije. Paralelno  sa tim moramo suziti prostor za prevare i zloupotrebe. Nema vraćanja nazad. Mi smo u procesu u kome se suočavamo sa lopovima i prevarantima. Vjerovatno ovo nije jedini slučaj i provjeravamo da li u prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija. Sa ovim se mora prekinuti, a mora se utvrditi gdje je završilo 17.000 tona jabuka iz Poljske. Jesmo li mi sve te jabuke pojeli ili su završile na drugom mjestu", rekao je Šarović i dodao da moraju tražiti rješenja da se ne bi desilo da se deset godina čeka na odobrenje Rusije.

Ključni uslovi koje preduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika

  • Odgovarajuća skladišta
  • Prostor za obradu i fitosanitarni pregled
  • Sopstvena ili ugovorena proizvodnja preko registrovanih kooperanata
  • Zaposleno stručno odgovorno lice na neodređeno vrijeme

Foto: Pixabay/Counselling


Tagovi

Izvoz u Rusiju Mirko Šarović Izvoznici voća Izvoznici povrća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.