Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 10.05.2022. 10:30

Ponovo poskupjelo gorivo u BiH, cijene će još rasti

Postoje predviđanja da će barel ići preko 200 dolara što će u svakom slučaju na tržištu dovesti do velikih poremećaja

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 347
  • 66
  • 0

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini ponovo bilježe blagi rast, a on će se, izvjesno je, nastaviti i u narednom periodu. Na svjetskom tržištu, cijena barela se posljednjih dana kreće između 100 i 112 dolara i bilježi stalan rast.

Predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, Dragan Trišić, kazao je gostujući na RTRS, kako postoje predviđanja nekih analitičara da bi barel mogao ići i preko 200 dolara.

"Što se tiče tržišta Republike Srpske cijene dizela su od tri do 3,19 KM, a nešto ispod tri marke su cijene benzina. To je također blagi porast u odnosu na prije deset do 15 dana i u nekom narednom periodu možemo očekivati da će doći do nekog blagog rasta", rekao je Trišić.

Sankcije Rusiji

Najave novih sankcija Evropske unije Rusiji, koje bi se ticale embarga na uvoz nafte iz te zemlje, tržište čine neizvjesnim i kod nas, i u regionu, smatra on, navodeći da taj udar, ipak ne bi smjele osjetiti tzv. treće zemlje, u koje spada i BiH.

"Što se tiče evropskog tržišta otprilike je 34 posto učešće ruske nafte u sveobuhvatnom biznisu naftnog sektora i naše tržište participira u tome. Jugoistočna Evropa se snabdijeva i dijelom ruskom naftom i zemlje Mediterana se njome snabdijevaju", dodaje on.

Navodi i kako se rast cijena može posmatrati s više ekonomskih, analitičkih podataka, te da BiH spada u zonu koja jeste u evropskom paketu, ali nije u EU.

"Mislim da direktno nećemo osjetiti posljedice. Ipak spadamo u treće zemlje, mi ne moramo direktno da snosimo bilo kakve posljedice eventualno donesenog embarga na naftu i kanali snabdijevanja sigurno neće biti prekinuti", ističe.

Rast cijena 

Međutim, rast cijena je, kako kaže, teško prognozirati, a neki čak predviđaju da će barel ići preko 200 dolara što će u svakom slučaju na tržištu dovesti do velikih poremećaja.

Kako pišu Nezavisne, u toku prošle sedmice blago su porasle cijene dizela i benzina, u prosjeku za nekoliko feninga. 

S benzinske pumpe "Petrol" u Banjoj Luci su kazali da je cijena dizela GDrive 3,32 KM, dok je cijena benzina 2,95.

Cijene su skočile i u Federaciji BiH, pa su tako s jedne benzinske pumpe rekli da su povećane cijene dizela i benzina: "Za litar dizela je trenutno potrebno izdvojiti 3,21 KM, dok za litar benzina kupac mora platiti 2,96 KM."

U Tuzli su također prethodnih dana porasle cijene dizela i benzina, pa tako za litar dizela u tom gradu treba platiti 3,26 KM, a za benzin 3,06 KM.


Tagovi

Nafta Cijene goriva Dragan Trišić Poskupljenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]