Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda za navodnjavanje
  • 09.07.2023. 15:00

Ponovna upotreba vode: EU ima nova pravila za navodnjavanje

U EU se ponovno koristi samo 2,4 % ukupnih pročišćenih komunalnih otpadnih voda. Velike su razlike među zemljama

Foto: Depositphotos/mcgphoto
  • 84
  • 8
  • 0

Evropska unija donijela je Uredbu o ponovnoj upotrebi pročišćenih otpadnih voda za navodnajvanje u poljoprivredi budući da je sve veći nedostatak padavina, prvenstveno kiše u proljeće i ljeto, u mnogim dijelovima Evrope. 

Primjenjivat će se u svim državama članicama, osim onih koje su se odlučile na regulatornu klauzulu o izuzimanju, a što možete provjeriti na interkativnoj karti.

Kružni pristup 

U Evropskoj komjisiji smatraju kako će se uvođenjem ove Uredbe povećati povjerenje potrošača i poljoprivrednika u kružni pristup upotrebi vode koja pritom mora biti sigurna. Ovime se želi smanjiti i pritisak na sve manje dostupne vodne resurse koji su važni u uzgoju hrane. Cilj je doprinjeti i očuvanju resursa koji su ključni za vodene i kopnene ekosisteme, zaštiti biološke raznolikosti, smanjenju onečišćenja i prilagodbi klimatskim promjenama, stoji u saopćenju. 

Virginius Sinkevičius, povjerenik za okoliš, okeane i ribarstvo, ističe da je voda dragocjeni resurs koji postaje sve manje dostupan. Kaže da se i komunalne otpadne vode mogu uspješno obraditi pomoću dostupnih tehnologija, baš kao što sve više recikliramo druge materijale. "To otvara brojne mogućnosti za poljoprivrednike. S novim standardima, oni i potrošači mogu biti sigurni u kvalitetu i sigurnost poljoprivrednih proizvoda koji se njome navodnjavaju."

Velike razlike među zemljama

Iako se ponovna upotreba već uspješno provodi u nekim državama članicama i u drugim dijelovima svijeta, u EU-u se ponovno koristi samo 2,4% ukupnih pročišćenih komunalnih otpadnih voda. Osim toga, velike su razlike među zemljama. Nekoliko ih ponovo koristi i do 89%, kod većine je taj postotak tek do 5%, a neke uopće ne prakticiraju ponovu upotrebu, poput Hrvatske, na primjer. 

Dakle, postoji ogroman potencijal za učinkovitije korištenje, a što je ključno za prilagodbu klimatskim promjenama i prehrambenu sigurnost. Također je i u skladu s akcijskim planom donesenim na Konferenciji UN-a o vodama 2023., zaključuju u priopćenju. 

Više informacija o Uredbi o ponovnoj upotrebi vode potražite ovdje.


Tagovi

Navodnjavanje Ponova uporaba vode Otpadne vode Recikliranje vode Kružni pristup Uredba Virginius Sinkevičius


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.