Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosansko-podrinjski kanton
  • 26.11.2016. 10:00

Poljoprivrednom strategijom do radnih mjesta

Resorno ministarstvo radi na pripremi analize stanja u oblasti poljoprivrede, čiji pokazatelji bi trebali biti osnova za poduzimanje mjera za otklanjanje postojećih problema i stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj ove djelatnosti u BPK.

Foto: Pixabay/markweaver
  • 161
  • 7
  • 0

Prema posljednjim objavljenim podacima, u 2014. godini na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u oblasti poljoprivrede investirano je 192.000,00 KM, od čega 109.000,00 KM u stalna materijalna, a ostatak u ostala materijalna stredstva.

Kada su u pitanju pokazatelji o stanju zaposlenosti u oblasti poljoprivrede, u posljednjoj godini je na području BPK-a došlo do porasta broja nezaposlenih, posebno stručnih lica sa završenom visokom i srednjom školom. Na sastanku predstavnika Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s predstavnicima menadžmenta Privredne komore BPK-a Goražde prezentirani su i podaci o stanju u turizmu, koji su također pokazali da je trenutna situacija u ovoj oblasti nezadovoljavajuća.

Izrada Strategije razvoja poljoprivrede

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, kao i predstavnici Privredne komore složili su se da ovoj problematici treba posvetiti posebnu pažnju, kako bi u narednom periodu došlo do pozitivnih pomaka u razvoju ovih grana privrede. U toku su, naime, aktivnosti na pripremi materijala za tematsku sjednicu Skupštine BPK-a Goražde o poljoprivredi i turizmu, kako bi se sagledali postojeći problemi i predložile odgovarajuće mjere za poboljšanje trenutne situacije.

Ministar za privredu Meho Mašala upoznao je prisutne da resorno ministarstvo radi na pripremi analize stanja u oblasti poljoprivrede, čiji pokazatelji bi trebali biti osnova za poduzimanje mjera za otklanjanje postojećih problema i stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj ove djelatnosti. On je također iskazao očekivanja da će analiza stanja u oblasti poljoprivrede, kao i tematska sjednica Skupštine, pružiti realne pokazatelje na kojima će biti bazirana i Strategija razvoja poljoprivrede BPK-a Goražde koju priprema resorno ministarstvo.

Podići nivo proizvodnje

Kako je istaknuto, akcenat svih mjera bio bi stavljen na podizanje poljoprivredne proizvodnje na jedan veći nivo, otvaranje novih radnih mjesta, te omogućavanje proizvodnje veće količine poljoprivrednih proizvoda koji bi se plasirali na tržiše.

Premijer BPK-a Goražde Emir Oković podržao je iznesene prijedloge i potvrdio da je održavanje tematske sjednice posvećene ruralnom razvoju i turizmu planirano i programima rada Vade i Skupštine za ovu godinu. S tim u vezi, zaključeno je da se prema Skupštini dostave prijedlozi za tematsku sjednicu Skupštine, koja bi, prema iskazanim očekivanjima, trebala rezultirati kvalitetnim prijedlogom mjera za unaprjeđenje stanja u pomenutim oblastima.

Foto: Pixabay/markweaver


Tagovi

Bosansko-podrinjski kanton Strategija razvoja poljoprivrede Goražde


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.