Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilna aplikacija
  • 01.04.2023. 10:30

Poljoprivrednici žele instalirati "Digitalnog farmera", šta kaže Kenan Mahmutagić?

Izradio je do sada četiri različite aplikacije za različite potrebe korisnika, ali je "Digitalni farmer" najbolja od svih njih.

Foto: Kenana Mahmutagić
  • 632
  • 78
  • 1

Za Kenana Mahmutagića proteklih su sedmica čuli brojni farmeri u Bosni i Hercegovini. Naime, ovaj srednjoškolac, odnosno maturant Tehničke škole Gradiška, osmislio je mobilnu aplikaciju "Digitalni farmer", namijenjenu poljoprivrednicima. Sadrži više od 20 funkcija koje na razne načine nastoje povećati produktivnost farmera. Izabrana je za najbolju mobilnu aplikaciju na nedavno održanom Regionalnom App izazovu na kojem je učestvovalo po Top 5 timova iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Zanimljivo je da Kenan ne dolazi iz porodice koja se bavi agrarom, a iako mlad, upoznat je s problemima s kojima se suočavaju poljoprivrednici, jer ih u njegovoj okolini ne manjka.  

Veliki interes

U razgovoru za Agroklub, pojašnjava kako njegova mobilna aplikacija na inovativan način nastoji osnažiti poljoprivredni sektor. Glave funkcije su mogućnost praćenja raznih parametara u zemljištu i plasteniku putem Internet of Things tehnologije, tačnije internet stvari. 

Nudi brojne informacije za farmere

"Uzimaju se podaci sa senzora poput vlažnosti i temperature vazduha i zemljišta, količine vode koje korisnici mogu pratiti unutar aplikacije te na osnovu dobijenih parametra farmeri mogu da donose pametnije odluke u svojoj farmi", kaže Kenan, dodavši da koristeći tehnologiju vještačke inteligencije korisnici mogu uslikati biljku te prepoznati o kojoj se eventualno bolesti radi, a putem tehnologije proširene stvarnosti mogu da pogledaju poljoprivredne mašine i priključke u stvarnosti prije nego li ih naruče te razne druge funkcionalnosti. 

Iako su mediji pisali da je ova aplikacija četiri puta bila među pet najboljih, naš sagovornik pojašnjava da je riječ o pogrešnoj informaciji, te da se zapravo radi o četiri različite aplikacije za različite svrhe i potrebe korisnika ali kako je ova bila najbolja od svih njih. 

Koji su internetski servisi najbolji za korištenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Izazvala je veliki interes javnosti, a za upotrebu krajnjim korisnicima, prema opštim uslovima takmičenja, aplikacija će postati dostupna kada to odluči organizator takmičenja.  

"Interesa za otkup cijele aplikacije još nije bilo, ali je bilo raznih ponuda i pitanja kako ljudi mogu da investiraju u ovakvo jedno rješenje i u ovu mobilnu aplikaciju. Također je bilo upita i ponuda za saradnju s određenim poljoprivrednicima da se jedno ovakvo rješenje integriše u njihovu farmu, odnosno kako oni mogu da ga primjene i koliko bi koštala implementacija i održavanje", prepričava nam ovaj mladić, koji je, kako se čini, više nego ikada privukao pažnju farmera.

Sprema novo rješenje

Kako je Gradiška raspolaže plodnim oraničnim površinama, mnogi se u Kenanovoj okolini bave poljoprivredom, tako je i on uvidio da sektor ima veliki potencijal, ali i da nedostaje kopletno rješenje pomoću kojeg bi farmeri unaprijedili produktivnost i generalno svoj poljoprivredni život. 

Titl

Stoga je i izradio aplikaciju "Digitalni farmer", ali se na njoj neće zadržati. Naime, u njegovoj "kuhinji", već se sprema nova, koja bi trebala biti dostupna za preuzimanje korisnicima diljem svijeta putem Google Play trgovine. 

"Radi se o edukativnoj mobilnoj aplikaciji koja će na razne načine olakšati korisnicima da uče programiranje, to jeste razne programske jezike poput Java, Kotlin, PHP i mnogih drugih programskih jezika. Zvat će se CodeUp i u ranoj verziji sadržat će funkcije poput kviza, teorijskog dijela, raznih primjera programa za određeni programski jezik i još mnogo drugih funkcionalnosti", otkriva nam djelić svog novog rješenja, dodavši da će prva verzija biti na engleskom jeziku i dostupna samo Android korisnicima, dok će kasnije biti lokalizirana na više jezika te napravljena i iOS verzija. 


Tagovi

Digitalni farmer Kenan Mahmutagić Mobilna aplikacija Poljoprivreda Gradiška Farma


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.