Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alarmantno
  • 15.07.2022. 10:30

Poljoprivrednici uputili hitan poziv vlastima - zabranite izvoz!

U saopćenju navode kako je krajnje vrijeme da predstavnici vlasti "počnu raditi svoj posao" na koji su postavljeni i za koji plaćeni"

Foto: Depositphotos/budabar
  • 236
  • 96
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je državne ministre, na čelu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH da zabrani izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje. 

U saopćenju koje su uputili navode kako je krajnje vrijeme da predstavnici vlasti "počnu raditi svoj posao" na koji su postavljeni i za koji plaćeni". Ističu kako se njihovo upozorenje posebno odnosi na ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Stašu Košarca. 

"Upozoravamo vas da je vrijeme da upotrijebite mehanizme kojima raspolažete, a kojima se štiti domaća proizvodnja i proizvođači i tražimo da hitno privremeno zabranite izvoz domaće pšenice, libenice i ostalih poljoprivrednih kultura kojih trenutno ima dovoljno kod domaćih proizvođača", poručili su. 

Poljoprivrednici FBiH traže ponudu za pšenicu: Privatnici otkupljuju i izvoze u Tursku

Istovremeno pozivaju da se što prije riješi nepotrebno zadržavanje na granici kamiona koji voze krastavce kornišone prema zemljama Evropske unije. 

"Zdržavanjem kamiona dolazi do propadanja robe koju kupci vraćaju. Upozoravamo vas da je situacija alarmantna", zaključuju u saopćenju. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Udruženje poljoprivrednika FBiH Zabrana izvoza Pšenica Lubenica Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.