Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bugar
  • 18.09.2023. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Poljoprivrednici tokom pripreme za jesenju sjetvu pronašli minu kod Bihaća

Sama sreća ih je poslužila! Radnik primijetio protivtenkovsku minu na imanju kojim prolazi traktor težak 20 tona i freza od osam tona.

Foto: SPZ Agrodar
  • 222
  • 47
  • 0

U naselju Bugar kod Bihaća, nedaleko od granice s Hrvatskom, radnik Agrodara jutros je pronašao minu, zaostalu od rata okončanog prije skoro tri decenije. Riječ je o državnom zemljištu koje je ova specijalizirana poljoprivredna zadruga dobila u zakup ove godine.

U toku je njegovo čišćenje i priprema za jesenju sjetvu, potvrdio nam je Mesud Keranović iz Agrodara.

"Radili smo prvo s malčerom, pa podrivačima. Čistimo jer je to zarasla parcela. Kupili smo i frezu za kamen i traktor u koje smo uložili milion maraka. Pripremamo taj dio za pšenicu", priča Keranović, koji zbog bolesti nije bio na polju, ali su ga o pronađenoj mini obavijestile kolege.

Podrivač prošao prije 10-tak dana

Odmah je kaže pozvao Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC), no telefonski broj nije u funkciji, pa su obavijestili općinu i policiju koja je stigla na lice mjesta.

"Podrivač je tu prošao prije oko desetak dana, sada treba freza da prođe. To je s naše strane, dakle, naša vojska ih je postavila. Radnik je slučajno jutros vidio, poslao mi je fotografiju i pitao je li ovo mina, odmah sam rekao da jeste, da je ne diraju i da se sklone" , kaže naš sagovornik navodeći da je riječ o protivtenkovskoj mini.

Strahuje se da je još mina na području koje obrađuju

Sama sreća ih je poslužila u ovom slučaju, smatra Mesud, koji kaže kako je samo traktor težak 20 tona, a freza osam tona. Vjeruje kako je na ovom području još mina, a trenutno su obustavili sve radove.

Podmiruju stočare u USK

SPZ Agrodar jedna je od uzornih zadruga u našoj zemlji. Svu proizvodnju i otkup distribuiraju u Unsko-sanskom kantonu. Potrebe stočara ovog kraja su, prema riječima Keranovića, su oko 250 hektara kukuruza i isto toliko pšenice.

"Naš problem na kantonu je sušara. Sve moramo odvoziti u Dubicu, kukuruz ćemo sad skidati i u roku od 24 sata mi ga moramo odvući na sušenje. Plan nam je, da naredne godine, ako uspijemo u ovim okolnostima graditi sušaru i silose", kaže nam.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Mina Bugar Poljoprivrednici SPZ Agrodar Mesud Keranović Priprema zemljišta Jesenja sjetva Pšenica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.