Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaključci sastanka
  • 08.12.2022. 17:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Poljoprivrednici TK: Za poticaje izdvojiti 19,4 miliona KM, farme nema ko naslijediti

Čak 80 posto farmi u TK nemaju nasljednika, djeca su otišla iz BiH, a prosječna starost farmera je preko 55 godina

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 273
  • 90
  • 0

Predstavnici Savez udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, u okviru kojeg egzistira 14 udruženja proizvođača, održali su danas sastanak u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona, na kojem razmatrali nacrt budžeta TK, prema kojem je za poljoprivredne poticaje u 2023. godini planirano izdvajanje tek devet miliona maraka. 

Ovaj iznos je za čak 3,8 miliona KM manji u odnosu na novčane podrške ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo, ali i zabrinutost poljoprivrednika. Naime, u 2022. godini za poticaje u TK je izdvojeno 12.800.000 KM, odnosno 2,1 posto ovogodišnjeg budžeta. 

Traže 3,5 posto od budžeta

Poljoprivrednici sada traže da se za novčane podrške u narednoj godini osiguraju sredstva od 19.460.000 KM, što je 3,5 posto planiranog budžeta od 556 miliona maraka. 

"S obzirom na poskupljenja, ovaj iznos koji tražimo je potreban da bi održali sadašnje stanje poljoprivredne proizvodnje u TK", rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.  

Jedna krava proizvede 20 KM, a pojede 25 KM, kaže Selimović

Zaključak će biti upućen Vladi i Skupštini TK, a bit će zatražen i sastanak s predsjedavajućim Skupštine jer je neophodno izvršiti i izmjene i dopune Zakona o novčanim podrškama i ruralnom razvoju TK, jer je u njemu, prema riječima Selimovića, navedeno da za podrške može biti izdvojeno „do 3 posto budžeta, što znači da može i nula“. 

"To je također jedan od zaključaka, da bismo zakonski mogli realizirati naš prvi zahtjev. Tražit ćemo da u zakonu stoji minimalno 3,5 posto do šest posto od planiranog budžeta", pojašnjava naš sagovornik i dodaje da su se kod kalkulacija o traženju većih poticaja vodili trenutnim cijenama - đubrivo je poskupilo za 300 posto, a već sada je izvjesno da će i sjemena za proljetnu sjetvu biti skuplja, samo kukuruza za oko 80 posto. 

Istovremeno, kako navodi, krava danas proizvede 20 litara mlijeka, što je u najboljem slučaju 20 maraka, a pojede 25 KM. Prostom računicom farmeri su u minusu 5 KM po jednom grlu. 

Farme bez nasljednika

Predstavnici vlasti, kako kaže, moraju shvatiti težinu situacije i vremena u kojem živimo, jer oni donose odluke. Postoji, dodaje, i strah od krize, te je potrebno djelovati sada kako se ne bi doveli u situaciju da hranu nema ko proizvesti. 

"Od predsjednice Udruženja proizvođača tovne junadi smo čuli podatak da čak 80 posto farmi u TK nema nasljednika, djeca farmer su otišla iz BiH, tu proizvodnju nema ko naslijediti. Prosječna starost naših farmera je preko 55 godina, što znači za nekih 10 godina one će nestati", upozorava Selimović. 

Mljekari TK: Hitno povećati budžete, isplatnije prodati stočnu hranu, nego mlijeko

Farmeri TK traže i da se po imenovanju novog kantonalnog ministra poljoprivrede, resorno ministarstvo projektuje razvoj i planiranje sredstava za naredni četverogodišnji mandatni period, kako bi poljoprivrednici imali sigurnost i individualno mogli planirati investicije.  


Tagovi

Poljoprivrednici Poticaji Farma Suad Selimović Privredna komora TK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete