Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u srijedu
  • 31.01.2022. 14:30
  • Požarevac

Poljoprivrednici Srbije izlaze na proteste sa 120 traktora - zbog cijene đubriva

Nezadovoljni cijenama mineralnih đubriva ratari iz Braničevskog okruga, krenuće protestnu vožnju u srijedu sa 120 traktora od mjesta Bratinac, centrom Požarevca, do NR pumpe na Beogradskom putu prije mosta na Moravi, gdje je planirano nakratko blokiranje saobraćaja

Foto: Depositphotos/Havanaman (ilustracija)
  • 177
  • 114
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Stig", nakon neuspješnih pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije organizovat će novi protest u srijedu, 2. februara u opštini Požarevac u Srbiji.

Nezadovoljni cijenama mineralnih đubriva ratari iz Braničevskog okruga, krenut će protestnu vožnju sa 120 traktora od mjesta Bratinac, centrom Požarevca, do NR pumpe na Beogradskom putu prije mosta na Moravi, gdje je planirano nakratko blokiranje saobraćaja.

"Mi smo dovedeni u situaciju da imamo najskuplje gorivo, najmanje subvencije, sad i ovo ograničenje cijena osnovnih namirnica što nas direktno pogađa i s druge strane imamo nekontrolisane cijene mineralnih đubriva", rekao je za Agroklub, predsjednik Udruženja Nedeljko Savić.

Dodaje, da ratari traže da se komunikacija između njih i resornog ministarstva popravi. Također, najavljuju da danas treba da se održi sastanak sa predstavnicima ministarstva i predsjednikom opštine Požarevac.

Podsjetimo, nedavno je ministar Branislav Nedimović rekao da se pregovara sa devet ili 10 banaka, te da će poljoprivrednici dobiti kratkoročne kredite za nabavku đubriva, do tri godine, prenio je Danas. Međutim, ratari nisu zadovoljni ovom ponudom, smatrajući da takvim zaduženjem poljoprivrednika, država nije ništa pomogla. Nedimović je najavio i da će za deset posto biti ukinuta carina za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno arapskog svijeta i sa Dalekog istoka.

"Ministar je u istoj rečenici rekao - đubrivo je trgovano po cijeni od 620 dolara po toni, to je 547 eura i onda kaže da će skinuti carine i da će na tržištu Srbije biti 850 eura. Ta razlika od 300 eura je prevelika, jer đubrivo je prošle godine u ovo vrijeme moglo da se kupi za keš od 295 eura."

Iako su cijene đubriva značajno povećane u odnosu na prošlu godinu, poljoprivrednici Braničevskog okruga, svakako planiraju da ga primjene u prihrani usjeva, ali sa određenim ograničenjima.

"Ja imam nekih 120 ha, i primoran sam da bacim đubrivo, ali smatram da su ove cijene bezobrazno visoke. Redukovao sam primjenu nekih osnovnih đubriva. Smanjit ću i azotna đubriva, ali to se ide do neke granice rentabilnosti, jer mi smo ušli u parcele, platili smo zakupe, uložili smo u sjeme...Ne možemo da dozvolimo da imamo dvije tone, ali nećemo da idemo ni na neki maksimalan prinos, jer smatramo da se to ne isplati", kaže Savić i dodaje da je problem što ne postoji garantovana cijena proizvoda.


Tagovi

Protest Ratari Cijene đubriva Carine Nedeljko Savić Branislav Nedimović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete