Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita poljoprivrednika
  • 28.12.2019. 16:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Tišina

Poljoprivrednici RS predložit će set mjera za zaštitu domaće proizvodnje

U očekivanju formiranja Savjeta ministara BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS priprema set mjera za zaštitu domaće proizvodnje koji će predložiti resornom ministru.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 84
  • 12
  • 0

U očekivanju formiranja Savjeta ministara BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS priprema set mjera za zaštitu domaće proizvodnje koji će predložiti resornom ministru.

Čedomir Borojević iz Tišine u savremenoj farmi ima 490 goveda svih uzrasta. Osnovna djelatnost farme "Borojević" je proizvodnja mlijeka, mada na godišnjem nivou u tovu ima oko 90 muških junadi, koje isporučuje klaonicama u okruženju. Problemi s kojima se susreće su niska otkupna cijena mesa i mala potražnja, budući da se znatna količina goveđeg mesa i žive stoke uveze što je, smatra Borojević, štetno po domaću proizvodnju, piše mojsamac.info.

Treba ograničiti uvoz mesa i žive stoke

"Mi smo od tih 90 junadi isporučili 30 grla sa prosječnom težinom iznad 750 kg. To predstavlja izuzetno velik problem jer je potrošena velika količina hrane, a s druge strane, na farmi koja ima rešetkasti pod dolazi do pucanja rešetki, oštećivanja nogu i ko zna čega sve ne kada je u pitanju ova proizvodnja na farmi", kaže Borojević.

Jedna od mjera za prevazilaženje problema u proizvodnji mesa jeste ograničenje uvoza mesa i žive stoke. Odluku o tome može da donese Savjet ministara BiH, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Stoga pripremaju prijedlog seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

Potrebna primjena odgovarajućih podsticajnih mjera

"U posljednjih 10 godina mi imamo konstantan problem sa prekomjernim uvozom sumnjivog mesa i stalno apelujemo nadležnim institucijama. Znamo da u svim sporazumima gdje je potpisnik BiH postoje klauzule koje omogućavaju zaštitu domaće proizvodnje, ali za to nažalost nije bilo dovoljno sluha. Zato s pravom očekujemo da će novi saziv ministara to riješiti", rekao je predsjednik Saveza usruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Ograničenje uvoza mesa i pojačane kontrole kvaliteta u određenoj mjeri bi zaštitile domaću proizvodnju i zdravlja stanovništva. Dugoročno, problem neumjerenog uvoza žive stoke, mesa i prerađevina od mesa treba rješavati sistemski, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera, naglašava Marinković.


Tagovi

Stočarstvo Zaštita domaće proizvodnje Uzgoj teladi Ograničenje uvoza Novi saziv ministara BiH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete