Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuzla
  • 18.06.2024. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Poljoprivrednici postigli dogovor s Vladom TK: "Nećemo protestovati"

Agrarni budžet TK iznosi 13,8 miliona KM, skoro za milion je veći u odnosu na prošlogodišnji. Program poticaja za 2024. još nije usvojen.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 309
  • 15
  • 0

Neće biti protesta farmera u Tuzli, ako resorno ministarstvo ispoštuje danas postignuti dogovor predstavnika poljoprivrednika i vlasti Tuzlanskog kantona. Na sastanku, koji je upriličio premijer TK Irfan Halilagić, a kojem su prirustvovali i drugi članovi Vlade te Skupštine ovog kantona, dogovoreno je da se u narednim danima iznađe način na koji će proizvođači mlijeka, peradari i pčelari biti uključeni u program poticaja, i to tako da ove proizvodnje ne smiju dobiti manje sredstava nego lani.

Agrarni budžet TK iznosi 13,8 miliona KM, skoro za milion je veći u odnosu na prošlogodišnji. Program poticaja za 2024. još nije usvojen, no, prema riječima poljoprivrednika, u nacrtu ovog dokumenta premije za pomenute tri proizvodnje, nisu bile planirane. Iz tog razloga su prošle sedmice najavili da će traktorima doći pred Ministarstvo poljoprivrede TK.

"Zadovoljni smo današnjim sastankom i zahvalni premijeru Halilagiću koji je imao razumijevanja za nas. Mi smo više puta razgovarali s ministrom, ali nije bilo dogovora", rekao nam je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK, koji je sa direktorom ZZ "Gračanka" Refikom Ahmuljićem i farmerom Jasminom Majdančićem te Senadom Hdožićem ispred pčelara i Mevludinom Kafedžićem ispred peradara, bio učesnik današnjih razgovora u Vladi.

Resornom ministarstvu je do petka dat rok da iznađu mjeru kojom će navedene proizvodnje vratiti u program, a u suprotnom da primijeni stari program i da dokument dostavi na usvajanje kako bi sredstva što prije bila uplaćena na račune poljoprivrednika. 

"Premijer je jasno rekao da ne želi traktore na ulici, posebno iz razloga što je budžet usvojen, sredstva su tu i novac nije bio upitan ni u jednom momentu, samo treba naći način na koji će on biti raspoređen, dakle nema razloga da se kasni", rekao je Glibanović dodavši da je Vlada TK svojim povećanjima budžeta unazad nekoliko godina pokazala da je uz poljoprivrednike.

Jedna od preporuka s današnjeg sastanka upućena ministru je i da 700.000 KM planiranih za protivgradnu zaštitu rasporedi u druge svrhe. Kao argument naveden je primjer Lukavca koji je prije nekoliko dana zahvaćen ovom nepogodom, a nijedna raketa nije ispaljena.

Inače resorni ministar Fedahija Ahmetović, uprkos našem nastojanju i ponuđenoj prilici da čujemo njegovu stranu, nije želio komentirati ovu problematiku.


Tagovi

Program poticaja Poljoprivrednici TK Protesti poljoprivrednika Irfan Halilagić Eldin Glibanović Fedahija Ahmetović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.