Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 17.11.2023. 15:00

Poljoprivrednici oprezni, još ne kupuju đubrivo?

Visoke cijene troškova proizvodnje i pad cijena žitarica razlog su uzdržanosti od kupovine.

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 135
  • 45
  • 0

Neizvjesna sezona je pred poljoprivrednicima i oni postaju sve oprezniji. Razlog tome je pad cijena žitarica i rast troškova proizvodnje. Ovakva situacija na tržištu natjerala je mnoge evropske poljoprivrednike da trenutno odustanu od kupovine đubriva i pored toga što ne poskupljuje, izvještava Agrarheute.

Mnogi čekaju pad cijena đubriva i rast za žitarice.

Padaju cijene uree

Na svjetskom tržištu i dalje padaju cijene uree, a početkom novembra su porasle u sjevernoameričkim uvoznim lukama. Istovremeno, cijene kalijevih i fosfornih đubriva sedmicama su stabilne i nepromjenjive. Očekuje se da će njihovo kretanje biti određeno rastom cijene gasa i, naravno, geopolitičkim rizicima.

Dodatan pritisak dolazi iz Kine koja je odlučila ograničiti izvoz uree i fosfata čije cijene na njihovom tržištu rastu i pored pada na međunarodnom. 

Evropski kupci su odgodili kupovinu u januaru, dok se novi tender iz Indije ne očekuje prije kraja godine. Prodavci uree su zbog toga snizili tražene cijene. Kupovina na sjevernoj hemisferi je bila umjerena i većinom dogovorena.

Brazil je postao glavno odredište za spot prodaju, a cijene su sa prvobitnih 367,82 eura/t pale na 340,23 eura. Posledica ovakvih dešavanja je da su izvozne cijene za Bliski istok za decembarski datum pale sa 340,32 eura na samo 314,48 eura/t, dok je u Egiptu ponuda za decembr pala sa 358,62 na 335,63 eura/t.

Evropski gas i dalje skup

Kada su u pitanju cijene amonijum nitrata, nije bilo većih promjena. Pritisak dolazi iz istočne Evrope gdje se trgovci snabdijevaju ruskim proizvodima. Evropa i dalje ima relativno visoke cijene gasa, što znači da je uvoz amonijaka umjesto proizvodnje vlastitog stalna alternativa.

Urea je u njemačkim uvoznim lukama ispod 500 eura/t, gotovo 20 eura više nego krajem oktobra, a cijene krečnog amonij nitrata su ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu sedmicu i iznose 350 eura/t.

Tečno đubrivo amonij nitrat se trgovalo za oko 310 eura/t. Potaša za kalijevo đubrivo je koštala 325 eura/t, a diamonijum fosfat (DAP) 630 eura/t.


Tagovi

Đubrivo Cijene đubriva Međunarodne cijene đubriva Tržište đubriva Cijena uree Kupovina đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.