Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobili presudu
  • 20.04.2023. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Poljoprivrednici najavili bunt: Dobili presudu, ali Gradačac ne da zemlju?

Nakon što su se poljoprivrednici sudskom presudom izborili za zemljište, gradska uprava raspisala javni poziv na samo dio zemljišta. Farmeri najavili proteste!

Foto: Depositphotos/helena_mozhjer
  • 209
  • 41
  • 0

Dotjerali smo cara do duvara, poručuje Haso Kamberović, poljoprivrednik iz Gradačca, pojašnjavajući nam kako je Udruženje "Agro-stočar" iz Mionice, dobilo "crno na bijelo", da grad mora lokalnim poljoprivrednicima dati u zakup državno poljoprivredno zemljište.

Naime, godinama su poljoprivredni proizvođači, koji imaju registrirana gazdinstva na ovom području bili onemogućeni da koriste državno zemljište jer nije postojala saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno resornog ministarstva. Iz tog razloga, su podnijeli tužbu, te na sudu dokazali da su po tom osnovu bili diskriminirani.

Kantonalni sud u Tuzli je lani u septembru donio presudu kojom je, naloženo davanje saglasnosti u roku od osam dana, što je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i učinilo, no tu nije kraj agonije.

Borba se nastavlja

Uprkos sudskom rješenju javni poziv nije raspisan za svih 5.000 dunuma (500 ha) državnog zemljišta koje je 2015. godine, tada općina Gradačac (koja je statut grada dobila 2019., op.a.) uvrstila u svoj program gospodarenja. Naime, prema pozivu objavljenom 13. marta ove godine, pod zakup se daje tek 41,58 ha. 

"Od dobijanja saglasnosti do raspisivanja javnog poziva, održali smo sedam, osam sastanak. Na prvom su rekli da su spremni podijeliti 5.000 dunama, na drugom da će biti poziv za 2.600, na trećem su smanjili na 720 dunuma, a na četvrtom na četiristo i nešto. Pa nismo mi baš tolike budale", kaže Kamberović, dodavši kako sumnja da je postrani neki lopovluk.

Poljoprivrednici se, evidentno je, s pravom pitaju šta je s ostalim površinama? Naime, kako je navedeno i u obrazloženju sudske presude, zmljištem, koje je u državnoj svojini, sve vrijeme je raspolagalo preduzeće "Napredak" d.d. koje se ne bavi poljoprivrednom djelatnošću, na način da ga je davalo u zakup i ostvarivalo prihode. Inače, riječ je o preduzeću koje je u stečaju od 2005. godine, a stečajni upravnik je zemljište uvrstio u stečajnu masu, što je u suprotnosti sa zakonom. Utvrđeno je i da nije postojao čak ni ugovor o korištenju zemljišta.

Općina je po nalogu federalnog inspektora, kako smo pomenuli na početku ove priče, prije osam godina uvrstila zemljište u svoj program gospodarenja, a do septembra 2022. nije imala saglasnost za raspisivanje javnog poziva. Sada, kada saglasnost postoji, i dalje se cijela površina gospodarenja ne stavlja na raspolaganje gradačačkim poljoprivrednicima. Zašto? Odgovor ćemo zatražiti od gradske uprave. 

Protesti 10. maja

No, strpljenje poljoprivrednika je na izmaku te su podvukli crtu - ako do 10. maja ove godine ne bude raspisan javni poziv za zakup cijele površine državnog zemljišta kojom grad gospodari, blokirat će ulaz u zgradu gradske uprave.

"Ako oni nama ne daju da radimo, nećemo dati ni mi njima. Protest ćemo organizirati tako što ćemo starim gumama blokirati ulaz u zgradu i neće ni oni moći na posao", ističe Kamberović.

Pozvali su poljoprivrednike da im se pridruže na protestima 10. maja, a podršku su im već obećali iz Udruženja poljoprivrednika TK. Kako nam je potvrdio predsjednik Eldin Glibanović:"Doći će predstavnici iz svih gradova i općina našeg kantona."


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Gradačac Presuda Agro stočar Haso Kamberović Protesti Gradska uprava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete