Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekari RS
  • 13.06.2023. 09:00

Poljoprivrednici na mukama: Selo pliva, a ministar?

Proizvođači zahtijevaju da isplata premije po grlu počne što prije, a u skladu s podacima s terena o grlima u procesu otkupa mlijeka. Također, traže da se poveća kvota sa 100 na 150 l/ha za regresirano gorivo za ratarsku proizvodnju

Foto: Vlastimir Usorac
  • 639
  • 165
  • 0

"Selo pliva, a ministar se češlja" - tako su poljoprivrednici, u jednoj rečenici, opisali trenutno stanje u agraru Republike Srpske. Stanje u proizvodnji, s posebnim akcentom na mljekarstvo, najveći broj njih ocjenjuje lošim. Već odavno kažu nije "pet do 12", nego je i 12 prošlo. 

Konstantne padavine pustoše njive, otkupljivači obaraju cijenu mlijeka, a poticaji kasne. Za to vrijeme, kako tvrde iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, ignoriše ih i resorni ministar Savo Minić.

"Sve je pod kontrolom, ribe su nahranjene", situaciju ironično komentira farmer, Vlastimir Usorac, uz fotografije poplavljenih polja. Problemi su brojni - pad otkupnih cijena mlijeka, izostanak podrške od strane Ministarstva, nestašica stočne hrane koja je ionako u deficitu zbog suše prošle godine te nemogućnost obavljanja sjetve zbog lošeg vremena. Dodatne troškove poljoprivrednicima uzrokuje i presijavanje na većini parcela.

"Od 210 grla već sam prodao 40. Hrane imam za još dva mjeseca, a novca za kupovinu nove nemam jer je sve uloženo u duplu sjetvu", pojašnjava nam na svom primjeru situaciju koja je vrlo slična i kod drugih farmera.

Trava je uglavnom polegla i strunula na njivama

Posijano je, kažu, tek oko 50 posto kukuruza, i od tog je pola presijano ili se mora presijati, trava je uglavnom polegla i strunula na njivama zbog obilnih padavina i lošeg vremena.

"Ponovo se kasni s isplatom poticaja za mlijeko, a obećani poticaj po grlu nije još ni na vidiku. Ministar uporno izbjegava još od aprila sastanak s predstavnicima udruženja", kaže Usorac.

Pismo ministru

Da su tražili hitan sastanak s ministrom, dokazuje nam i dopisom koji prilaže, a na adresu MPŠV RS, na ruke ministra Minića, upućen je 30. maja ove godine. Nekoliko dana ranije, Upravni odbor Udruženja analizirao je segmente koji neposredno utiču na mljekarski sektor i svi su ‘crno na bijelo’ dostavljeni ministru.

"Čak i na parcelama gdje je sjetva izvršena, obilni pljuskovi uticali su na ispiranje zemljišta i sjemena, tako da su očekivani prinosi minimalni", upozorili su mljekari. Također, naveli su i problem za žutom hrđom pšenice, posebno u ravničarskim predjelima uz rijeku Savu. Kada je riječ o kapitalnim investicijama, u dopisu ministru, navode da je Mlijekoprodukt d.o.o. odustao od sufinansiranja nabavke junica, što će uticati na odustajanje značajnog broja proizvođača od planiranog proširenja stada, a jedan dio njih će odustati zbog očekivanog smanjenja prinosa i mogućnosti ishrane stoke.

Začajne površine će morati presijavati

"Bankarski sektor očekuje smanjenu solventnost poljoprivrednika, te je već primijećeno da teško odobravaju ili ne odobravaju uopšte kreditna sredstva. Slično je i za druge vrste kapitalnih investicija", upozorili su i dodali da je u međuvremenu došlo do drugog uzastopnog smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka, prvo 0,03 KM, te je najavljeno smanjenje od 1.juna za 0,05 KM kod Mlijekoprodukta, dok su drugi prerađivači spustili cijenu i više.

Istovremeno, navode, povećava se uvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu, što neposredno utiče na konkurentnost domaće proizvodnje. Posebno je ovaj trend izražen uvođenjem zaštitnih mjera u Srbiji, koje su nedavno i pooštrene. U konačnici ga podsjećaju da se i dalje ne rješava u većini općina pitanje raspolaganja zemljištem i njegova dodjela korisnicima (što je zakonska obaveza), a ne pokreću se ni procesi protiv odgovornih lica na nivou jedinica lokalne samouprave.

Zahtjevi mljekara

Proizvođači zahtijevaju da isplata premije po grlu počne što prije, a u skladu s podacima s terena o grlima u procesu otkupa mlijeka. Također, traže da se poveća kvota sa 100 na 150 l/ha za regresirano gorivo za ratarsku proizvodnju, obrazlažući da će se značajne površine morati presijavati (dupla sjetva) jer je sjeme isprano ili je strulo.

Voda nosi usjeve, kiša ne staje: "Prepao se insan, a kamoli hajvan"

"Molimo Vas da što prije održimo sastanak. Na sastanku bi ispred Udruženja došla četiri predstavnika", stoji na kraju dopisa na koji se minister Minić oglušio.

Pisali su mljekari i Mlijekoproduktu, koje su obavijestili da se ne slažu sa smanjenjem otkupne cijene mlijeka, navodeći da dodatno obaranje cijene predstavlja jedan vid crvene linije.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednici Proizvođači mlijeka Udruženje mljekara RS Vlastimir Usorac Poplave Kukuruz Savo Minić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.