• Poticaji u FBiH
  • 04.01.2019. 13:30

Poljoprivrednici FBiH ogorčeni - zbog malih poticaja mogli bi tužiti Vladu!

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, rekao je kako su zadovoljni što je dug izmiren i što je konačno isplata poticaja redovna, ali je novčani iznos i dalje nedostatan da bi bili konkurentni i krenuli izlaznom putanjom.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 169
  • 50
  • 0

Vlada Federacije BiH izmirila je u 2018. godini sva dugovanja prema poljoprivrednicima, ali do sada nijednom nije ispoštovan Zakon o poljoprivredi prema kojem iz Budžeta FBiH treba izdvojiti najmanje tri posto novca za poticaje, piše Klix.ba.

"68 miliona KM je premalo za FBiH"

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, rekao je kako su zadovoljni što je dug izmiren i što je konačno isplata poticaja redovna, ali je novčani iznos i dalje nedostatan da bi bili konkurentni i krenuli izlaznom putanjom: "Do sada je svaki put izgovor ministara bio da ne mogu ispoštovati zakon za izdvajanja od tri posto jer imaju dug. Sada više nema duga i u ovu godinu smo ušli čisti. Od rata nije ispoštovan zakon i dobijali smo maksimalno 2,75 posto, dok je za ovu godinu planirano malo više od 2,80 posto. Ali, 68 miliona KM je premalo za FBiH".

Bićo ističe da ovim novčanim iznosima poljoprivrednici ne mogu pokriti troškove proizvodnje. Kazao je i to kako Republika Hrvatska u ove svrhe izdvaja 500 miliona eura iako je površinom koja se koristi za poljoprivredu ista kao u BiH.

Poticaji nisu ravnomjerno raspoređeni?

"Tražit ćemo od novog saziva da se ispoštuju sva prava koja nam pripadaju, a ako do toga ne dođe, onda ćemo pokrenuti tužbu protiv Vlade FBiH. Tako su radili i drugi sindikati pa su povećali plaće državnim službenicima. Imamo blizu 70.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a u svakom ima blizu pet osoba pa neka razmisle koliko je to tužbi", kazao je Bićo te podsjetio kako poticaji nisu ravnomjerno raspoređeni i da najviše novca ide na poticaje za mljekare.

Bićo je istaknuo kako je Strategijom za poljoprivredu 2015.-2019. predviđeno po 130 miliona KM za 2018. i ovu godinu, ali da to nije ispoštovano.

"Sve se istrpilo zbog duga. Sljedeći se moraju držati zakona. Tražit ćemo i da se nastave redovno isplaćivati poticaji i više ne dozvoli da se dug prenosi iz godine u godinu", poručio je Bićo.


Tagovi

Vlada FBiH Poticaji Poljoprivreda Zakon o poljoprivredi Nedžad Bićo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi