Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki interes
  • 04.07.2023. 13:30

Poljoprivrednici BiH se udružuju u krovnu asocijaciju

Asocijacija bi trebala ujediniti poljoprivredna udruženja iz Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, a okupit će uzgajivače iz svih sektora proizvodnje.

Foto: Maja Celing Celić
  • 220
  • 80
  • 0

Nakon što je nedavno Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine zvanično uputilo poziv drugim udruženjima, na osnivanje jedinstvene asocijacije poljoprivrednika na nivou države, odziv i interes je veliki, potvrdio je Agroklubu Nedžad Bićo. Među ostalima, dio ove organizacije trebali bi biti proizvođači iz Hercegovine, Semberije, Posavine, svinjogojci i povrtlari iz RS-a te tri udruženja koja djeluju u FBiH.

Ono što je bitno zbog budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima ja da govorimo jednim glasom. Taj glas će artikulirati sve naše zajedničke problem i odlučiti o našem opstanku ovdje", stajalo je u pozivu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže kako je osnivanje jedinstvene organizacije ključno kako bi se izborili za prava koja uživaju drugi poljoprivrednici širom regiona, pa i Evrope.

"Tražit ćemo rješavanje pitanja 'plavog dizela' na način na koji je on već uređen u našim prijateljskim zemljama u okruženju, koje su već članice Evropske unije i koriste benefite koji su im na raspolaganju, rješavanje problema oko uvoza i drugih pitanja koja muče poljoprivrednike svim dijelovima BiH, a čije je rješavanje isključivo na nivou države", rekao je Bićo.

Asocijacija bi trebala ujediniti poljoprivredna udruženja iz Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, a okupit će uzgajivače iz svih sektora proizvodnje. Uskoro će biti upriličen i sastanak na kojem će se dogovoriti prvi koraci ka njenom osnivanju. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je također pozvano da u što hitnijem roku sazove sastanak na osnovu ove inicijative, na kome će dati konkretne mjere i prijedloge.


Tagovi

Udruživanje poljoprivrednika Asocijacija poljoprivrednika Nedžad Bićo Plavi dizel


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.