Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnivaju asocijaciju
  • 02.08.2023. 09:00

Poljoprivrednici BiH kreću u borbu za spas domaće proizvodnje

Okupljanje za istim stolom prvi korak ka osnivanju Asocijacije poljoprivrednika BiH. Hoće li borbu voditi i na ulicama?

Foto: Hrvoje Škergat
  • 279
  • 81
  • 0

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine sjest će narednog utorka, 8. avgusta, u Odžaku za isti stol i pokrenuti inicijativu za osnivanje Asocijacije poljoprivrednika BiH. Prvi je to korak ka krovnom udruživanju, odakle će svoje zahtjeve delegirati prema državnom nivou vlasti.

Riječ je o pitanjima na kojima insistiraju već godinama, no vlasti su opravdanje za njihovo nerješavanje pronalazile u tome što su prijedlozi stizali s jednog ili drugog nivoa, iako se tiču poljoprivrednika iz svih dijelova zemlje. Sada će poljoprivrednici govoriti jednim glasom, a hoće li borbu voditi i na ulicama, još je rano govoriti.

"Ne želim govoriti u bilo čije ime, zato ćemo zajednički donijeti zahtjeve na sastanku, a problemi se tiču svih. Mogu reći da postoji raspoloženje i da se ide i na proteste jer ovako više ne može, ostajemo bez hrane", kaže nam Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Prvi zahtjevi

Osim njih, sastanku će prisustvovati predstavnici Seljačkog saveza FBiH, kantonalnih udruženja, kao i nekoliko udruženja iz Republike Srpske te iz Brčko distrikta. Za sada je sigurno da će se na stolu naći dvije teme.

"Plavi dizel i zaštita domaće proizvodnje na način da se uvedu prelevmani na svu uvoznu robu koja se tiče poljoprivrednih proizvoda", navodi naš sagovornik, pojašnjavajući da je cilj ovih zahtjeva vratiti uništenu domaću proizvodnju koja trenutno zadovoljava jedva 20 posto potreba. A, upravo ju je ugušila nekonkurentnost s uvozom.

Koliko se zapravo uvozi hrane u BiH, najbolje pokazuje podatak da su lani uvezene 2,2 milijarde kilograma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što je za gotovo 140 miliona kilograma više nego godinu prije.

Na pitanje kako komentira činjenicu da su ulaganja u poljoprivredu enormno povećana posljednjih godina, a da istovremeno proizvodnja ne prati taj rast, kaže kako bi razlog voljeli znati i poljoprivrednici.

Poljoprivredni budžeti u Bosni i Hercegovini u milionima KM (Izvor: Godišnji izvještaj MVTiO)

"To pitamo i mi njih jer oni su dužni kad ulože budžet da birnu u o njemu. Ni nama nije jasno kako je sve više para, a sve manja proizvodnja. Stručnjaci trebaju to da obrazlože", zaključuje Bićo.

Ostali jedinstveni

Suština je da se dogovori strategija djelovanja kroz Asocijaciju, poručuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", Savo Bakajlić, dodavši kako mu je drago da su poljoprivrednici ostali jedinstveni i da ih, uprkos pokušajima, nisu uspjeli zavaditi. On na sastanak stiže sa svojim kolegama iz još nekoliko udruženja.

"Mi samo tražimo ono što je naše. U politiku se ne miješamo, ali sada smo već došli do nivoa spasa. Ranije smo govorili o održavanju poljoprivredne proizvodnje, sada je već spašavamo", ističe Bakajlić.


Tagovi

Poljoprivrednici Asocijacija poljoprivrednika BiH Udruženje poljoprivrednika FBiH Udruženje Sela Semberije i Majevice Nedžad Bićo Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.