Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 13.10.2022. 12:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Poljoprivredne površine na području Ljubuškog uskoro će se digitalno nadzirati

Ljubuški prepoznat kao sredina koja ima potencijal u razvoju poljoprivrede i koja je dosta zemljišta dala u zakup proizvođačima

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 60
  • 13
  • 0

Poljoprivredne površine na području Ljubuškog uskoro će se digitalno nadzirati, što će uveliko omogućiti značajniji razvoj poljoprivredne proizvodnje, istaknuto je na predstavljanju projekta "Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem", kojim se želi uvesti digitalna tehnologija u područje upravljanja korištenjem poljoprivrednog zemljišta na ovom području.

U Gradskoj upravi je jučer potpisan Memorandum o saradnji za provedbu projekta između Ljubuškog i partnera, a cilj projekta vrijednog 250.000 KM je unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u području digitalnog upravljanja zemljištem. Tokom predstavljanja ovog regionalnog projekta direktor REDAH-a Ivica Sivrić kazao je kako je Ljubuški uključen jer je prepoznat kao sredina koja ima potencijal u razvoju poljoprivrede i koja je dosta zemljišta dala u zakup poljoprivrednim proizvođačima.

Postavljanje meteostanica

U rano proljeće najveći problem stvaraju vremenske neprilike, odnosno mrazevi i niske temperature od kojih nerijetko stradaju poljoprivredne kulture, a sad je u planu postavljanje meteostanica, kako bi poljoprivrednici iščitavajući podatke mogli pravovremeno reagirati. Uz to, ovaj grad je dobio računarsku opremu i trajni certifikat za AgroLIFE platformu.

Potpisan Memorandum o projektu vrijednom 250.000 KM (Foto: Grad Ljubuški)

"Kroz ovaj projekt uz opremu, koja će pomoći gradskim službama i Zavodu za poljoprivredu ZHK i unaprijediti njihov rad, dobit ćemo i meteostanice koje će biti postavljene na području Grada Ljubuškog, a od kojih će naši poljoprivrednici imati pristup svim podacima, jer znamo koliko vremenske prilike utječu na našu proizvodnju čiji se najveći dio odvija pod otvorenim nebom. Tu su i softverska rješenja kojima će poljoprivrednici imati pristup, a ono najvrjednije što ćemo dobiti kroz ovaj projekt je znanje da bi mogli pružiti još bolju uslugu našim poljoprivrednicima", je gradonačelnik Vedran Markotić.

Digitalno nadziranje

Predstavnik kompanije TeleGroup, Stefan Đurović pojasnio je na koji način će se digitalno nadzirati poljoprivredno zemljište i kakve podatke će aplikacija nuditi.

"Cilj je podići svijest o digitalizaciji u poljoprivredi, koja je osjetljivo područje, no naši poljoprivrednici moraju razumijeti da tehnologija nije više toliko daleko, da je sada dostupna i uz pomoć REDAH-a i lokalnih predstavnika sasvim sigurno možemo uspostaviti sistem, koji može riješiti brojne probleme koje dolaze u narednih pet do 10 godina na ovom području", naglasio je Đurović.

Regionalni projekat "Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem" provode GIZ i kompanija TeleGroup, u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Crne Gore u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).


Tagovi

Poljoprivreda Zemljište Digitalizacija poljoprivrede Digitalno nadziranje Ivica Sivrić Vedran Markotić Stefan Đurović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić