Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 28.04.2020. 13:45
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Poljoprivredna škola: Praktična nastava se i dalje odvija normalno

U vremenu pandemije virusa korona, kada se nastava u srednjim školama odvija na daljinu, ovi profesori su heroji obrazovnog sistema. A evo i zašto.

Foto: Gordana Vila
  • 206
  • 26
  • 0

Kada neko voli svoj posao, to je uvijek bila dobitna kombinacija sa dobrim rezultatima. Ljubav prema vlastitom poslu, uvijek izrodi uspjeh! Dokaz za to su  profesori praktične nastave prijedorske Poljoprivredne škole koji nisu dopustili da propadne rasad povrća, čiji je uzgoj inače bio dio praktičnog nastavnog procesa.

U vremenu pandemije virusa korona, kada se nastava u srednjim školama odvija na daljinu, ovi profesori su heroji obrazovnog sistema. A evo i zašto.

Uz podršku kolega, spasili rasadni materijal

Svaka pohvala za predavače praktične nastave prijedorske Poljoprivredne škole, to bi u najkraćim crtama poručili njihovi đaci, koji zbog pandemije virusa korona danima pohađaju nastavu na daljinu. Kada su školske učionice zamijenili vlastitom kućom, vjerovatno nisu ni slutili da će njihovi profesori prakse odlučiti da im dočaraju i obuku, koju bi inače pohađali pod otvorenim nebom, u plastenicima i voćnjacima. Ali i da učine mnogo više.

Naime, nastavno osoblje ove škole, uz veliki napor uspjelo je sačuvati 10.000 komada visoko kvalitetnih rodnih hibrida povrća iz školskih plastenika, koji prodaju, a za koji su inače, većinom bili zaduženi njihovi učenici. Sačuvali su rasad paradajza, paprike, krastavaca, dinje, lubenice, patlidžana i kupusa, čiji rodni potencijal garantuje visok prinos. I uspjeli su, uprkos pandemiji, da ga plasiraju na tržište. Motiv je jasan - zarađeni novac vraća se školi i ulaže u osavremenjavanje nastave.

Odlučili da im ne propadne trud 

"Mi smo odlučili da ne dozvolimo da propadne ovoliki trud naših đaka, ali i naš. Ovo je veliko bogatstvo, ali ne u finansijskom smislu, već će to biti sigurna hrana u narednoj godini. Ovdje smo svaki dan, u jeku smo proizvodnje i sezone i zaista dajemo sve od sebe da sve uspijemo proizvesti i  prodati. A na sreću, naših redovnih kupaca ima i baš smo srećni zbog ovolike zainteresovanosti", priča profesorka praktične nastave, Jovanka Dražić.

Rasad povrća iz prijedorskih školskih plastenika prodavaće se do polovine maja. Cijene po komadu su od 0,60 do 1 KM. A obavljeni su i radovi u voćnjaku, ali i na njivama. Iako su aktivnosti malobrojne, sve teče po planu, baš kao da su i učenici tu. Zbog pandemije virusa, tokom proizvodnje i prodaje, pridržavaju se propisanih naredbi i socijalne distance.

Organizovana i online praktična nastava

A da nastavno osoblje ove škole u Prijedoru daje sve od sebe, potvrđuje i činjenica da tokom online časova, organizuju i praksu. Kako? Pa zahvaljujući beskonačnoj posvećenosti svom poslu. Učenicima šalju fotografije i snimke iz plastenika i voćnjaka, kako bi oni uvijek bili adekvatno upoznati s proizvodnjom.

Maksimalno posvećeni poslu

"Mi se zaista trudimo da zbog ove specifične situacije u kojoj se odvija nastava, ne ispaštaju naši đaci pa im pokušavamo čak prezentovati i praksu. Dajemo im savjete kako nešto mogu da urade u svojim baštama ili plastenicima. Naša je sreća što više od 80 odsto učenika živi na selu pa naučeno mogu odmah da primjene. Ja im često fotografišem rasad ili proces proizvodnje iz plastenika, tako da mogu da vide kako nešto izgleda. Često im zadam i zadatak da naprave ogled kod kuće, da prate razvoj i obavijeste me o tome", priča profesorka Dražić.

 A kada bi pitali đake, oni za profesore imaju samo riječi iskrenog divljenja. Zahvaljujući njihovom značajnom angažmanu, spremno će završiti razred, u kojem su imali bogatu praktičnu nastavu. Svoje profesore od milja zovu "Supermeni iz školskih plastenika" i jedva čekaju da se vrate u školske klupe.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna škola Rasad povrća Plastenici i voćnjaci Rodni hibridi Jovanka Dražić Proizvodnja i prodaja Praktična nastava Online časovi Fotografišu rasad


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete