Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američka ambasada
  • 14.10.2016. 18:00

Poljoprivreda i proces integracije u EU

Američka ambasada organizirala je u Banja Luci skup "Poljoprivreda i proces integracije u Evropsku Uniju".

Foto: vladars.net
  • 387
  • 19
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr Stevo Mirjanić sastao se u Banjaluci sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Morin Kormak u okviru skupa u organizaciji američke ambasade na temu "Poljoprivreda i proces integracije u Evropsku Uniju".

Navedeni skup je jedan od redovnih susreta koje organizuje američka ambasada nekoliko puta u toku godine, a u okviru kojeg se ambasador obraća predstavnicima javnog i privrednog sektora na odabranu temu. Ove godine ta tema se odnosi na sektor poljoprivrede i po prvi put se ovakav događaj održava u Banjaluci.

Ministarstvo poljoprivrede ističe da je Republika Srpska snažno opredijeljena prema evropskim integracijama u svim sektorima, pa tako i u sektoru poljoprivrede.

U tom smislu, navode iz Ministarstva, kontinuirano se ispunjavaju sve obaveze usklađivanja sektora sa EU standardima, a te obaveze se odnose na usklađivanje pravnih akata i regulativa sa pravnom tekovinom EU, ali i institucionalne izgradnje i izgradnje kapaciteta za primjenu EU standarda.

Usklađivanje s EU propisima

Republika Srpska je još 2010. godine osnovala Agenciju za agrarna plaćanja i kontinuirano radi na podizanju kapaciteta Agencije kako bi ona bila u stanju da distribuira predpristupne fondove. Takođe, strateški okvir za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja u kontinuitetu se provodi i usaglašava sa strateškim okvirima na nivou EU .

Ono što predstoji u pogledu ispunjavanja uslova za korištenje predpristupnih fondova jeste harminizacija strateških i pravnih akata između entiteta, kao i usaglašavanje institucionalnog mehanizma za korištenje predpristupnih fondova.

Susretu na temu "Poljoprivreda i proces integracija u EU" prisustvovali su i predstavnici javnog, poslovnog i civilnog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine.

Američka ambasada preko organizacije za međunarodni razvoj USAID provodi projekat u oblasti poljoprivrede ukupne vrijednosti 16,3 miliona dolara, a predviđeno trajanje projekta je od januara 2016. do januara 2021. godine.​

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede RS Stevo Mirjanić SAD Morin Kormak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete