Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi kontingent
  • 05.07.2023. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Poljoprivednici preuzeli mađarske mašine, opremu i alate

Najveći dio od 1.200 mašina koje se nabavljaju u okviru ovog programa bit će isporučen u julu, avgustu i septembru.

Foto: Buka
  • 366
  • 39
  • 0

Više od 20 poljoprivrednika iz Republike Srpske danas su u Banjaluci, preuzeli poljoprivredne mašine iz prvog kontingenta u okviru projekta podrške koji finansira mađarska Vlada. Podjelu je organizirala Fondacija za održivi razvoj "Progresus", koja je i provela ovaj projekat. Ugovore o finansijskoj podršci za nabavku poljoprivredne mehanizacije po osnovu odluke o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala su 653 poljoprivredna proizvođača za ukupni iznos subvencija veći od devet miliona eura.

Najveći dio od 1.200 mašina koje se nabavljaju u okviru ovog programa bit će isporučen u julu, avgustu i septembru. Ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Sijarto, tokom dodjela prvog kontingenta poljoprivrednih mašina, opreme i alata, je kazao kako njegova zemlja, privrednim razvojem i programom za podršku poljoprivrednih proizvoda, doprinosi stabilnosti u BiH. 

Ukupno će biti isporučeno 1.200 mašina

"U prvom krugu vrijednosti su četiri milijardi forinti, a 6,5 milijardi forinti za obnovu mehanizacije. To znači da će se razvijati poljoprivreda Republike Srpske, a mađarske firme imaju otvorenije tržište", rekao je Sijarto.

Iz "Progresusa" podsjećaju da je odluka o dodjeli bespovratnih sredstava poljoprivrednicima donesena 12. aprila, kada je i objavljena na internet stranici Fondacije. Јavni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje otvoren je 1. septembra, a zatvoren 4. novembra 2022. godine.


Tagovi

Mađarske mašine Nabavka opreme Uručena oprema Progresus Peter Sijarto


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.