Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita oprašivača
  • 27.01.2023. 15:00

Pojačavaju se mjere za zaštitu oprašivača

Evropska komisija je predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rješavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Evropi. Šta to znači za građane i države?

Foto: Depositphotos/swellphotograph
  • 47
  • 23
  • 0

U EU nestaju jedna od tri vrste pčela, leptira i muha lebdilica (naslovna fotografija, op.ur.). Stoga je Evropska komisija predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rješavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Europi, revidirajući Inicijativu EU za oprašivače iz 2018. godine.

U akciju protiv njihovog gubitka uključeni su građani kroz inicijativu "Spasimo pčele i farmere". Obnovljena inicijativa postavlja mjere koje treba poduzeti od strane EU i država članica kako bi se do 2030. zaustavio trend pada.

Ovaj dokument nadopunjuje prijedlog EK za "Zakon o obnovi prirode" iz juna 2022. i ključni je dio Strategije od polja do stola te biodiverziteta. 

Realizovat će se kroz bolje očuvanje vrsta i staništa, njihovo obnavljanje u poljoprivrednim pejzažima, ublažavanje uticaja pesticida, poboljšanje u urbanim područjima, borbom protiv uticaja klimatskih promjena, invazivnih stranih vrsta i drugih prijetnji kao što su biocidi ili svjetlosno zagađenje.

Fokus inicijative biće na unapređenju znanja o smanjenju brojnosti oprašivača, njegovim uzrocima i posljedicama. Do 2025. će se uspostaviti sistem praćenja i mapiranje područja na kojem obitavaju. 

Komisija će podržati države članice da razviju nacionalne strategije i zajedno s njima će pomoći građanima i poslovnim subjektima da djeluju. 


Tagovi

Evropska komisija Oprašivači Dogovor za oprašivače Brojnost oprašivača Spas oprašivača Poljoprivreda i oprašivači Pčele Leptiri Muhe lebidilice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete