Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina đubrivom
  • 21.04.2022. 15:00

Pojačan uvoz đubriva u brazilskim lukama - strahuju od sankcija

Brazil podmiruje 85 posto svojih potreba iz uvoza, a dodatni je problem što nema dovoljno skladišta

Foto: Depositphoto/bborriss.67 (ilustracija)
  • 66
  • 17
  • 0

Dok svijet strahuje od nestašice đubriva, brazilske luke na rijeci Parana suočavaju se s užurbanom sezonom uvoza.

Lučka uprava Parana saopštila je da luke u jednoj od najvećih poljoprivrednih država u Brazilu rade s neuobičajeno velikom količinom đubriva nakon što su uvoznici požurili da osiguraju zalihe zbog straha da će sankcije Bjelorusiji i Rusiji smanjiti trgovinu, navodi Reuters.

Nemaju dovoljno skladišta

Uvoznici žele da obezbijede zalihe hranljivih materija za usjeve. Brazil podmiruje 85 posto svojih potreba iz uvoza, a dodatni je problem što nema dovoljno skladišta.

Trenutno u jednoj od najprometnijih brazilskih luka, Paranagui, ima 18 brodova koji čekaju da iskrcaju gotovo 600.000 tona đubriva različitog porijekla. Luiz Garcia, predsjednik Parana Ports, navodi da je već 3,5 miliona tona skladišteno u luci što otežava istovar.

Brzina istovara, koja zavisi od faktora kao što su komercijalna strategija uvoznika, dobro vrijeme i dostupnost skladišta, dovedena je u pitanje zbog dugog kišnog perioda u martu, ograničenim skladišnim prostorom i ubrzanim prometom.

Garcia je rekao da je red od 18 plovila predstavljao napredak u odnosu na posljednje sedmice, kada je čak 30 čekalo na istovar. 

Prima teret iz 30 zemalja

Ova luka prima terete iz 30 zemalja, među kojim prednjače Kina, Rusija, Kanada i Bjelorusija. Brodovi s đubrivom stižu iz Rusije što potencijalno omogućava normalnu sezonu sjetve žitarica, čak i kada su sankcije pogodile dobavljača. Luka u toku dana može istovariti 40.000 tona, a skladišni prostor oko lučkih terminala je u privatnom vlasništvu.

Luke Parana, uključujući Paranaguu i Antoninu, prihvatile su 3,068 miliona tona u prvom tromjesečju, što predstavlja rast od 26 posto i oko 31,5 posto ukupnog uvoza đubriva u Brazil.


Tagovi

Brazil Uvoz đubriva Brodska luka Đubrivo Rusija Sankcije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]