Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u RS
  • 31.12.2019. 10:30

Podsticaji u 2020: U fokusu kapitalne investicije i domaća proizvodnja

Održan je sastanak između predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj i Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Foto: Pixabay/RoyBuri
  • 1.340
  • 109
  • 0

Nacrt pravilnika o podsticajima za 2020. godinu bila je tema jučerašnjeg sastanka predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj i Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Nakon sastanka, Pašalić je izjavio kako se u narednoj godini naglasak želi staviti na kapitalne investicije, prenosi rtrs

"Najvažnije promjene koji donosi ovaj dokument odnose se na područja koja imaju otežane uslove za razvoj poljoprivrede, nova mjera za veterinare i opremanje njihovih veterinarskih organizacija i laboratorija", rekao je Pašalić novinarima podsjetivši na blagi rast agrarnog budžeta sa 71 milion KM u ovoj godini na 75 miliona KM u idućoj. 

Također, rekao je kako u januaru očekuje objavu osnovnog pravilnika o podsticajima, kao i pravilnik o kapitalnim investicijama. Istaknuo je da će resorno ministarstvo raditi i na donošenju zakona o podsticajima.

Marinković: Potrebna je sistemska zaštita domaće proizvodnje

Na iduću godinu kao i na budžet, osvrnuo se i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. On smatra da 75 miliona KM neće biti dovoljno, ukoliko se ne uvede sistemska zaštita domaće proizvodnje. 

"Mora se povećati nivo podsticaja za proizvodnju priplodnog materijala u svim sektorima proizvodnje jer se moramo bazirati na vlastitim genetskim resursima, na proizvodnji kvalitetnog priplodnog materijala odgojenom u našim agro-klimatskim uslovima koji će biti podložan manjim problemima nego uvozni materijal", rekao je Marinković dodavši da je tim povodom Savez uputio poziv za sastanak novom sazivu Savjeta ministara, odnosno ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staši Košarcu

Tov junadi: Podsticaji na prošlogodišnjem nivou

Goran Mitrović, predstavnik proizvođača junadi i ratara u RS, osvrnuo se na tov junadi: "Kada je riječ o tovu junadi, mislim da su podsticaji ostali na prošlogodišnjem nivou, iako bismo željeli da su limiti veći. U ratarstvu je napravljeno dosta iskoraka u smislu kvaliteta i količine podsticaja", istakao je Mitrović koji je izrazio očekivanje da će izborom novog Savjeta ministara doći do takozvane "sezonske carine" i zaštite domaće proizvodnje, jer je po Ustavu dužnost Republike Srpske i BiH da domaće proizvođače stavi u istu status kao i strane koji prodaju poljoprivredne proizvode na tržištu BiH bez carine.


Tagovi

Kapitalne investicije Podsticaji Domaća proizvodnja Tov junadi Sezonska carina Goran Mitrović Stojan Marinković Boris Pašalić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.