Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Vogošća
  • 11.08.2016. 16:00

Podržimo lokalno - kupujmo domaće proizvode

Ako na tržištu imate domaću kvalitetnu robu po istoj cijeni kao i stranu, ne morate biti patriota da se odlučite na kupovinu domaćeg, kažu u Općini Vogošća.

Foto: Općina Vogošća/Facebook
  • 409
  • 19
  • 0

Privrednici iz Vogošća zajedno će raditi na promociji i razvoju lokalne ekonomije preko projekta "Podržimo lokalno". Naime, protokol o saradnji potpisan je između Općine Vogošća i Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika "Mreža", a za prvu fazu finansijska sredstva obezbijedila je Općina Vogošća.

"Koncept kupovine domaćeg je nesporan, no prije svega privrednici se moraju uvezati a kvalitet roba i usluga mora biti standardizovan. Dakle, kada se privrednici uvežu između sebe onda na red dolaze mediji i institucije koji putem svojih kanala treba da im pruže podršku", kaže načelnik općine Edin Smajić dodajući da se često govori o lokalpatriotizmu, no on nije jednosmjerna ulica: privrednici i potrošači moraju imati zajednički interes.

Potrebna konkurentnost robe

Interes potrošača je jasan, dodao je, da za što manje novca dobiju što kvalitetniju robu. A to je svakako i interes privrednika, jer ako na tržištu imate domaću kvalitetnu robu po istoj cijeni kao i stranu, ne morate biti patriota da se odlučite na kupovinu domaćeg.

"Preduslov za jačanje domaće ekonomije prije svega je konkurentnost kako po pitanju cijene tako i kvalitete. Neinformisanost i nedovoljna prepoznatljivost domaćih roba i usluga jedan je od razloga zašto se domaći proizvodi i usluge ne koriste u većoj mjeri", istakao je Smajić.

Projekat "Podržimo lokalno" će na jednom mjestu okupiti privrednike, institucije vlasti i medije kako bi se kroz razmjenu informacija i dijalog identifikovali problemi sa kojima se privrednici najčešće susreću te aktivnije radilo na njihovom rješavanju.

Krajem augusta prvi susret privrednika

"Udruženje privrednika i poslodavaca Mreža već je počelo sa pripremom baze podataka i u njoj je sada oko 150 privrednih subjekata sa područja općine. Zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika Vogošća i uz finansijsku podršku Općine, radićemo na tome da povežemo kompanije sa područja naše općine", izjavio je Samir Šarić, predsjednik udruženja.

Pored projekta podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije, sporazum koji je potpisan predviđa i zajednički rad Općine i privrednika na drugim aspektima podrške poduzetništvu. U Općini će biti uspostavljen šalter koji će biti namijenjen isključivo davanju informacija i savjeta poduzetnicima i poslodavcima a aktivno se radi i na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj jačanje start-up kompanija na području općine Vogošća.

Prvi susret privrednika u okviru projekta "Podržimo lokalno" biće održan već 30. augusta ove godine.

Foto: Općina Vogošća/Facebook


Tagovi

Općina Vogošća Privrednici Projekat Podržimo lokalno Domaći proizvod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.