Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 14.12.2021. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Mišin Han, Banja Luka

Podignut voćnjak za potrebe Udruženja građana "Mozaik prijateljstva" i njihovu javnu kuhinju

Na zemljištu budućeg socijalnog preduzeća "Oaza mira" u banjalučkom naselju Mišin Han, zasađen je voćnjak sa 1.300 sadnica.

Foto: Bojan Kecman
  • 112
  • 13
  • 0

Veselo je bilo u naselju Mišin Han, nedaleko od Banjaluke. Stručnjaci, volonteri i donatori zajedno su sadili voćke i to breskve, šljive, višnje i trešnje.  Sve je urađeno s namjerom  da se pomogne Udruženju građana "Mozaik prijateljstva" iz Banjaluke koje je počelo realizaciju osnivanja socijalnog preduzeća "Oaza mira", koje će u budućnosti proizvoditi hranu za potrebe javne kuhinje "Obrok ljubavi".

Nadaju se dobrim prinosima

"Srećan sam što su sa nama danas ljudi iz struke, koji će nam pomoći da se ove sadnice zasade na pravi način i da imaju što veći prinos u budućnosti", rekao je predsjednik udruženja "Mozaik prijateljstva" Miroslav Subašić i pritom zahvalio predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Instituta za genetičke resurse i kompanije "Japan tobako" za podršku u realizaciji vizije i ideje udruženja da napravi svoje socijalno preduzeće.

Miroslav Subašić najavio je osnivanje socijalnog preduzeća

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom svog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, podržalo je ovu akciju u zasnivanju voćnjaka sa 1.300 sadnica. Osim toga, pomoćnik ministra, Goran Bursać, zajedno je sa 20 saradnika pomogao prilikom sadnje voćaka.

Pritom je naglasio da su savjetodavci pomogli da sve sadnice budu zasađene na pravi način te da posebnu zahvalnost duguju i kolegama sa Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, koji su se pridružili ovoj akciji. "Ministarstvo planira da ovom udruženju pomogne i tako što će na drugoj lokaciji u Ramićima, u proljeće naredne godine, podići plastenike, u kojima će se proizvoditi povrće, kao i manji voćnjak", istakao je Bursać.

Plan je da se ne zavisi od donacija

Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede nadgledaće i učestvovati u svim aktivnostima i oblastima proizvodnje socijalnog preduzeća "Oaza mira", a Ministarstvo poljoprivrede će podržati i renoviranje njihovih objekata.

Posađeno je 1.300 sadnica

Zenaida Babović, iz preduzeća "Japan tobako", iz Sarajeva, izrazila je zadovoljstvo zbog urađenog posla.

"Imamo višegodišnju saradnju sa Mozaikom prijateljstva, a sada smo ne samo donator, već i volonteri. Srećni smo što će ovaj voćnjak u budućnosti biti od koristi javnoj kuhinji koja je u okviru udruženja", naglasila je Babović.

Ova organizacija svakog dana pripremi od 600 do 1.000 obroka za socijalno ugrožene. Nadaju se da, osnivanjem socijalnog preduzeća, u budućnosti neće zavisiti od donacija, kao što je sada slučaj.


Fotoprilog


Tagovi

Oaza mira Mozaik prijateljstva Japan tobako Goran Bursać Miroslav Subašić Zenaida Babović Socijalno preduzeće Voćnjak


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.