Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 19.07.2021. 16:00

Pod Kozarom vjetar obarao zasade kukuruza i pšenice, ali i čupao stabla u voćnjacima

Olujno nevrijeme, praćeno obilnom kišom, značajno je na području Prijedora ostavilo posljedice na njivama kukuruza, pšenice i drugog žita. Obim štete tek će se zbrajati,nakon prolaska najavljenog pogoršanja vremenskih uslova.

Foto: Gordana Vila
  • 249
  • 102
  • 0

Iako su prijedorski poljoprivrednici, nakon ekstremno visokih temperatura, jedva dočekali kišu, olujni vjetar im je priredio neprijatna iznenađenja.

Vjetrovito nevrijeme praćeno kišom na području Prijedora, osim što je otežalo saobraćaj, nanijelo je štete na poljoprivrednim usjevima. Razorni vjetar s Kozare, u selima u podnožju ove planine, poput Gornjih Garevaca, poobarao je klipove kukuruza. Negdje ih je u potpunosti polomio, čime je poljoprivrednicima nanesena velika šteta.

Obarao je i lomio i zasade pšenice, a za sada nije poznato u kojoj mjeri će se to odraziti na predstojeću žetvu.

U Gornjim Garevcima, olujni vjetar s Kozare obarao je ograde na dvorištima, ali polijegao i čupao stabla voća. Štete se zbrajaju i tek će biti za vidjeti koji su voćnjaci najviše stradali.

Ni ove sedmice nas ne očekuje bolje vrijeme

Zbog nevremena, iz Hidrometeorološkog zavoda izdato je i upozorenje na narandžasti meteoalarm i građani su pozvani na oprez.

Narandžasto upozorenje: Grmljavina i obilne padavine - kada će se vrijeme smiriti?

Pune ruke posla imali su i vatrogasci. Između ostalog, morali su intervenisati i ukloniti stablo koje je zbog nevremena palo i prepriječilo put u ulici Aleja Kozarskog odreda.


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.