Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 19.06.2023. 15:00

Počela žetva u Ukrajini - izvoz će biti smanjen, i dalje upitan Crnomorski sporazum

Uglavnom je završena i proljetna sjetva, a kada je riječ o izvozu u sezoni 2022./23., on je gotovo jednak prošlogodišnjem.

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 78
  • 14
  • 0

Poljoprivrednici u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa započeli su žetvu žitarica 2023., a prvi je na vršidbu došao ozimi ječam

Očekuje se da će ovogodišnji izvoz biti smanjen zbog ruske invazije na oko 45 miliona tona, s 53 miliona u 2022., navodi Reuters.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je prošle sedmice da je ukrajinska proljetna sjetva 2023. uglavnom završena i to na gotovo 13 miliona hektara. Najviše poljoprivredne površine zauzima suncokret, 5,2 mil. ha, a slijedi ga kukuruz na 4 mil. ha. 

Suncokret na prvom mjestu

Izvoz jednak prošlogodišnjem

Kada je riječ o izvozu u sezoni 2022./23., on je gotovo jednak prošlogodišnjem. 

Prema Državnoj službi za statistiku Ukrajina je izvezla 47,49 miliona tona žitarica i mahunarki, uključujući 2,153 mil. t u prvoj polovini ovog mjeseca. Na datum 17. juna 2022. on je bio neznatno veći, 47,794 mil. t. 

Prvo mjesto zauzima kukuruz s 28,185 mil.t, pšenica 16,314 mil. t, ječam 2,667 mil. t i zob18 hiljada tona, piše APK Inform.  

Upitan Crnomorski sporazum

Produženje Crnomorskog sporazuma o žitaricama koji omogućuje transport iz tri ukrajinske luke - Chornomorsk, Odesa i Pivdennyi je i dalje upitno. Ugovor je tri puta produžavan, posljednji do 17. jula.

Prema podacima Evropske komisije, do polovine maja ove godine tim je putem izvezeno više od 30 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda. Više od 50 posto tereta je bio kukuruz. 

Više od 50 posto tereta je bio kukuruz

U zemlje u razvoju izvezeno je 64 posto pšenice dok je kukuruza podjednako izvezeno i u razvijene i u siromašne zemlje. 

Predsjednik Vladimir Putin, ovog je mjeseca izjavio da razmišlja o povlačenju Rusije iz ove inicijative optužujući Zapad da ometa Moskvu u izvozu gnojiva i drugih poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta. Protekli vikend se susreo s afričkom mirovnom misijom, a južnoafriki predsjednik Cyril Ramaphosa, razgovore je nazvao ohrabrujućima, piše Tass no nije konkretizirano o čemu je tačno riječ. 

Istovremeno, ruska ministarstva i kompanije traže nove rute za izvoz gnojiva na globalna tržišta, budući da je uništen cjevovod za amonijak između Toljatija i Odese, dug oko 2.400 km. Njime se godišnje transportiralo više od 2 miliona tona amonijaka. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Žetva u Ukrajini Izvoz Crnomorski sporazum Vladimir Putin Cjevovod za amonijak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.