Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrovip
  • 14.05.2024. 16:30

Počela podjela rasada krastavaca kornišona - 100 proizvođača uzgajat će ih na 60 dunuma

Mlada zadruga je za ovu sezonu okupila tačno 100 proizvođača, od kojih će u toku cijele sezone i otkupljivati cjelokupne proizvedene količine.

Foto: PSSRS
  • 147
  • 13
  • 0

Stotinu kooperanata iz Novog Grada, Krupe na Uni, Prijedora, Bosanske Gradiške, Laktaša, Čelinca i Prnjavora proizvodit će ove godine krastavce kornišone na 60 dunuma i sve je spremno za sadnju, koja treba da počne u srijedu. Naime, u Banjoj Luci, danas je počela podjela rasada kornišona za korisnike koji se sufinansiraju kroz IFAD-ov "Projekat razvoja ruralnog preduzetništva", što zapravo predstavlja završnu fazu podjele repromaterijala za 100 korisnika ovog projekta.

Riječ je o kooperanatima zadruge "Agrovip" iz Čelinca, čiji su osnivači agronomi koji su ranije bili angažovani u njemačkoj kompanija Carl Kuehne, a koja je krajem prošle godine obustavila ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u Bosni i Hercegovini. 

Mlada zadruga je kroz realizaciju poslovnog plana "Organizovan otkup krastavaca kornišona" za ovu sezonu okupila tačno 100 proizvođača, od kojih će u toku cijele sezone i otkupljivati cjelokupne proizvedene količine.

Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, podržava realizaciju poslovnog plana kroz sufinansiranje start up paketa za male proizvođače u iznosu od 40% od vrijednosti repromaterijala.

Zadruga trenutno okuplja male proizvođače povrća sa površinom od maksimalno jednog dunuma, a kooperantska mreža je trenutno rasprostranjena na 11 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.


Tagovi

Rasad krastavaca Proizvodnja kornišona Agrovip Čelinac IFAD


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.