Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetno tlo
  • 15.02.2023. 18:00

Poboljšanje plodnosti zemljišta za nekoliko mjeseci ima veze s proizvodnjom sakea

Nova japanska metoda poljoprivrednicima obezbjeđuje prinose bez hemijskih đubriva, a osnova je za svemirsku poljoprivredu.

Foto: Depositphoto/belchonock
  • 133
  • 9
  • 1

Novu metodu kojom se produktivnost zemljišta može značajno poboljšati za nekoliko mjeseci, osmislila je japanska kompanija TOWING, izvještava Vlada Japana. Omogućava ekološki prihvatljivu poljoprivredu u područjima s nekvalitetnim zemljištem. Također, ističu i da bi mogla biti veoma značajna u borbi protiv globalnog zatopljenja i stvoriti osnovu za uzgajanje biljaka na Mjesecu.

Zasnovano na principu proizvodnje sakea

Rješenje koje je stvorio Nishida Kohei, izvršni direktor Towinga, i njegov tim privuklo je pažnju kao jedno potencijalnog rješenja za brojne probleme. Vrlo je zanimljivo što su koristili tehniku koja je veoma slična proizvodnji sakea, alkoholnog pića koje se proizvodi fermentacijom riže. Bitna su dva procesa koja se odvijaju paralelno, kroz aktivnost mikroorganizama: saharifikacija razlaže skrob u šećer, a fermentacija je proces pri kome se šećer razlaže te postaje alkohol.  

"Kroz ove procese, sake se može napraviti lako i efikasno. Na isti način, zemljište visokih performansi se stvara tako što na njegovom materijalu rade različiti mikroorganizmi u isto vrijeme. Možemo efikasno da stvorimo kvalitetno zemljište za mjesec dana, a inače bi nam trebalo tri do pet godina”, kaže Kohei. 

U cilju poboljšanja dodaju se aktivni ugalj u prahu i organsko đubrivo, a kao rezultat njihovog kombinovanog djelovanja struktura je poroznija i oživljava se funkcionisanje mikroorganizama. Napominju da sve ovo doprinosi smanjenju emisija stakleničkih gasova, jer aktivan ugalj sprečava ulazak karbon dioksida iz tla u atmosferu. Poljoprivrednici će biti u mogućnosti da obezbijede dovoljan prinos bez upotrebe hemijskih đubriva.

Svemirski program

A kada je riječ o uzgoju na Mjesecu, radi se na projektu svemirske poljoprivrede pod nazivom "Soranou". Pitanje obezbjeđivanja hrane na Zemljinom satelitu je povezana s razvojem NASA programa "Artemis" koji ima za cilj izgradnju lunarne baze s ljudskom posadom i proširenje na Mars. Slanje hrane i tla sa Zemlje je izuzetno skupo, a korištenje Mjesečevog tla za uzgoj usjeva bio bi idealan način da se održi ljudska aktivnost na njegovoj površini tokom dužeg vremenskog perioda.

Problem je finoća njegovog pijeska koji se teško naseljava mikroorganizmima. Daljnja istraživanja su usmjerena na to da ga se pretvori u plodno zemljište.


Tagovi

Poboljšanje zemljišta Svemirska poljoprivreda Plodnost zemljišta Soranou Uzgoj na Mjesecu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.