Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 27 traktorista
  • 18.04.2024. 12:00

Po jednu ljutu pa u polje: Na traktorijadi obradili 4 hektara zemlje

Ono što traktorijadu Dragana Janjića izdvaja od ostalih, jeste da nema nikakvog takmičenja, nego se odradi domaćinski posao.

Foto: Slobodan Živanić
  • 189
  • 90
  • 0

Traktorijade nisu nepoznanica ovdašnjoj javnosti i važe za narodna veselja koja se ne propuštaju. Takmičenja, adrenalin, janjci, muzika, glavna su im obilježja, ma skoro kao specijalni vašar.

No, postoje i one drugačijeg sadržaja i karaktera.

Vrijedni prnjavorski traktoristi

Naime, Dragan Janjić iz Brezika kod Prnjavora proteklog je vikenda organizovao šestu traktorijadu. Ono što njegovu manifestaciju izdvaja od ostalih, je da nema nikakvog takmičenja u navlačenju traktora, vuči klada i vožnji prikolice, nego da se odradi domaćinski posao.

Oralo se sve u šesn'est

"Mi se prije svega okupimo da se družimo, ali i uradimo valjan posao, što bi rekli. Ove godine se okupilo 27 traktora sa mehanizacijom, što sa plugovima, frezama, brnačama, sijačicama, valjcima, tako da se posao uradi u kompletu. Obradili smo na ovoj traktorijadu površinu od oko četiri hektara. Sve su to moji prijatelji, poljoprivrednici patenici radnici, familija, komšije, kumovi, dobri domaćini", kaže Janjić za Agroklub.

Na Draganovom druženju okupili su se traktoristi iz Brezika, Vijačana, Šarinaca, Vršana, Mravice, Okolice i Osoja, sela sa područja grada Prnjavora.

Stara grdosija iz IMT-a teška više od 16t, u besprijekornom stanju

"Baš kao nekada, kada se ljudi okupe pa rade volovima, ili akcija u polju sa ljudima, kod mene je to sada sa traktorima. Sve počinje od kafe i jedne ljute kod kuće, a onda krećemo sa akcijom. Naravno, doručak je na oranicama, a na kraju ne može da nas obiđe večera i druženje uz muziku", ističe ovaj vrijedni domaćin.

Oborili vlastiti rekord

Ovaj skup sasvim slučajno je započeo, priča nam Dragan. Trebala mu je pomoć oko oranja, pričao je sa komšijama i tada ih se, prve godine, okupilo sedam kako bi odradili posao.

Završnica uz iće i piće

"I tako nekako je sve krenulo. Već naredne godine bilo nas je 11, zatim 14 i prošle 18, dok smo ove oborili sve rekorde i čak 27 traktorista je bilo. Nadam se do godine da će nas biti još više", navodi Janjić.

Zahvalan je svakom domaćinu koji je doprinio svojim traktorom i umijećem da se obradi zemlja, a nada se da će do godine doći veći broj ljudi.


Fotoprilog


Tagovi

Traktorijada Dragan Janjić Obrada zemlje Oranje Skup traktorista Domaćinski posao Traktoristi


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong