Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 06.08.2020. 15:00

Planiraju proizvoditi đubrivo od skakavaca - stanovnici zarađuju skupljajući ih

Dok najezda pustinjskih skakavaca hara i uništava pakistanske usjeve, istraživači traže način kako ih iskoristiti. Isprva su htjeli proizvoditi stočnu hranu za piliće, ali ipak su se odlučili za đubriva. Sada im stanovnici skupljaju ove štetnike i prodaju ih za oko 0,21 KM po kilogramu.

Foto: Flickr/ FAO emergencies
  • 89
  • 270
  • 0

Dok sve više pustinjskih skakavaca prijeti usjevima u Pakistanu, tamošnji istraživači traže načine kako koristiti ove štetnike i pomoći lokalnoj zajednici. Kako piše reuters, prvo im je ideja bila hraniti ovim kukcima piliće, a sada ih žele mljeti u đubrivo.

U toj se zemlji protiv skakavaca bore pesticidima i žele uništiti nova legla, ali zabrinuti su da su ta sredstva štetna za biljke, životinje i ljude. Stoga su počeli istraživati metode njihovog usmrćivanja bez korištenja štetnih kemikalija.

Stanovnici prodaju kilogram skakavaca za oko 0,21 KM

"Željeli bismo osmisliti projekt kontrole koji bi bio ekološki prihvatljiv i održiv", rekao je biotehnolog Johar Ali čiji je kolega, Muhammad Khurshid, koji radi u Ministarstvu hrane, bio za ideju iskorištavanja kukaca kao hranu za piliće.

Skakavci se proširili i na drugi kontinent - pojedu 400.000 tona hrane dnevno

U februaru je državno Pakistansko vijeće za poljoprivredna istraživanja (PARC) poslalo Alia i Khurshida na provedbu trodnevnog istraživanja u provinciju Punjab na istoku zemlje. Ovaj projektni tim je kupio skakavce od stanovnika Okara koji su ih skupljali, a zaradili su 20 pakistanskih rupija po kilogramu (što je oko 0,21 KM). Tim ih je dalje proslijedio u obližnju tvornicu za preradu, koja ih je sušila i miješala u stočnu hranu za piliće.

Cilj je bio pomoći u kontroli porasta broja skakavaca u šumovitim i naseljenim područjima, gdje primjena pesticida nije moguća, a istodobno se ostvaruje prihod zajednice. "To je rješenje, to bismo mogli početi primjenjivati u našim naseljenim ruralnim područjima. Doduše, u pustinjskim područjima kemijske mjere imaju smisla, ali ne u onim gdje su farme i ljudi", komentirao je Ali.

U junu je tamošnja vlada promijenila težište sa hrane za piliće na đubrivo, nakon što je PARC odlučio da je sigurnije i izvodljivije za uporabu.

Đubrivo bi povećalo prinose za 30%?

Prošlog mjeseca, zajednice koje žive u pustinjskim područjima Cholistana, Tharparkara, Nare i Thal-a obučene su kako uhvatiti skakavce. "Sljedeći korak je istražiti kako pretvoriti štetnike u organsko đubrivo", objasnio je predsjednik PARC-a Muhammad Azeem Khan.

"Omogućujući sporo i kontinuirano oslobađanje hranjivih sastojaka, kompost bi mogao pomoći poljoprivrednicima da povećaju svoje prinose za 30% i upola smanje upotrebu kemijskih supstanci", dodao je.

Uspješno iskontrolisali najezdu skakavaca u Africi?

Do sada su provedene operacije prskanja insekticidima u 32 pogođena okruga koja se prostiru na oko milion hektara. No, Shan Junejo, koji uzgaja pamuk, pšenicu i rižu na nekoliko stotina jutara u Sindhu, rekao je kako se on i mnogi drugi poljoprivrednici zabrinuti da bi pesticidi mogli biti štetni za okoliš, kao i za ljude.

Kako planiraju proizvoditi đubrivo?

Novi projekat, koji je odobrio Nacionalni centar za kontrolu skakavaca, podrazumijevat će kupnju tih kupaca od lokalnih zajednica po 25 pakistanskih rupija za kilogram (što je oko 0,25 KM). Insekti će se miješati sa biološkim otpadom kako bi se pretvorili u kompost.

PARC sada analizira uzorke skakavaca koji su prskani insekticidom kako bi procijenio razinu kemijskih ostataka na njima. Stručnjak za skakavce i neovisni savjetnik Chaudhry Inayatullah upozorio je da takve intervencije mogu imati malo učinka u kontroli miliona štetnika.

Kaže i da dolazi vrijeme za hvatanje i ubijanje skakavaca tokom zimskog razdoblja u kojem su samo četiri ili pet jedinki po jutru. "Praćenje njihova kretanja je neophodno, a prskanje insekticidima - sa zemlje i zračnim putem je jedino rješenje za kontrolu nad njima", zaključio je Inayatullah.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Najezda Pustinjski skakavci Pakistan Đubrivo od skakavaca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.