Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje otpadom
  • 12.10.2018. 18:00

Pinzgau koze atrakcija na bečkom odlagalištu otpada Rautenweg

Uz koze, Rautenweg svojim domom zovu i mnoge druge životinjske vrste poput zečeva, gusaka, jelena i vrana. Osim kao stanište životinja, Rautenweg je poznat i kao proizvođač zelene energije.

Foto: Rautenweg/PID_Jobst
  • 422
  • 31
  • 0

Bečki Rautenweg nije klasično odlagalište otpada, ono je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama koje nesmetano obitavaju na zelenim površinama odlagališta. 

Već deset godina, od 2008. na Rautenweg se više ne dovozi nerazvrstani otpad, već samo pepeo i troska iz spalionica. Time je grad Beč zatvorio krug gospodarenja otpadom, budući da na vlastitim odlagalištima ujedno skuplja i spaljuje otpad, te zbrinjava ostatke spaljivanja istog. No, Rautenweg također je i omiljeno izletište mnogih Bečana, stoji u priopćenju EurocommPR-a. 

"U sklopu posjeta odlagalištu Rautenweg mnogo se toga može naučiti o bečkom gospodarenju otpadom te istovremeno uživati u flori i fauni koja se tamo nalazi. Između ostalog, tamo nalazimo i autohtonu austrijsku brdsku kozu pasmine Pinzgau koja je početkom 90-ih bila pred izumiranjem, a sada je na Rautenwegu pronašla novi dom", pojašnjava Ulli Sima, bečka gradska zastupnica za okoliš i javni prijevoz. 

Populacija koza pasmine Pinzgau u međuvremenu se oporavila, te sada uz novopridošle jariće na Rautenwegu obitava ukupno 35 primjeraka. Zdrave i odrasle jariće vraća se na njihovo izvorno stanište visoko u planinama oko Salzburga s ciljem daljnjeg uzgoja. Samo oni jarići koji su morali biti othranjeni na bočicu, mogu ostati na odlagalištu s ostatkom krda. 

Uz koze, Rautenweg svojim domom zovu i mnoge druge životinjske vrste poput zečeva, gusaka, jelena i vrana. Osim kao stanište životinja, Rautenweg je poznat i kao proizvođač zelene energije. Na tom se odlagalištu, naime, proizvede osam puta više energije iz različitih prirodnih izvora, nego što je samom odlagalištu potrebno. Posjeti odlagalištu mogući su još do kraja oktobra, te ponovno od maja. Prijave i čvrsta obuća su obvezni.


Tagovi

Gospodarenje otpadom Rautenweg Ulli Sima Pinzgau Odlagalište otpada Beč


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete