Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 07.02.2019. 14:00

Phil Hogan: U slučaju Brexita "bez sporazuma", EU će zaštiti irske farmere

Brexit bez sporazuma mogao bi prouzrokovati štete u gospodarstvu i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko, Facebook/Phil Hogan
  • 61
  • 3
  • 0

Brexit bez sporazuma, kojeg se mnogi sve više pribojavaju, mogao bi prouzrokovati štete u gospodarstvu i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Phil Hogan i ministar poljoprivrede Michael Creed sastali su se prošlog tjedna u Bruxelleslu kako bi finalizirali detalje na sastanku s dužnosnicima irske vlade i Evropske komisije. Tada je odlučeno da će, u slučaju kolapsa cijena govedine i mliječnih proizvoda zbog Brexita bez sporazuma, Evropska komisija pristati nadoknaditi štetu irskim poljoprivrednicima, izvijestio je Reuters.

Brexit 5 puta veća prijetnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Prema sporazumu, poljoprivrednici u Irskoj mogli bi iskoristiti stotine miliona eura pomoći Evropske komisije kako bi nadoknadili pad cijena govedine i mliječnih proizvoda.

EU spremna na sve situacije

Povjerenik Phil Hogan izjavio je kako je Evropska unija "spremna za sve moguće situacije" ako irski farmeri dožive pad cijena hrane u slučaju Brexita bez sporazuma krajem marta.

Ministar Creed je procijeno da bi se u slučaju 'bez sporazuma' poljoprivredni i prehrambeni sektor suočio s porezima na uvoz u visini od 1,7 milijardi eura. U izjavi je ministar naglasio potrebu za primjenom mjera kako bi se ublažile situacije, uključujući i iznimnu pomoć.

IFA (Udruga irskih poljoprivrednika) je izjavila da je uzgoj govedine u najizloženijem sektoru te da polovica ukupnog izvoza irskog goveđeg mesa završava u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Tagovi

Brexit Phil Hogan Irska Poljoprivreda Sporazum Govedina Mliječni proizvodi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]