Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 07.02.2019. 14:00

Phil Hogan: U slučaju Brexita "bez sporazuma", EU će zaštiti irske farmere

Brexit bez sporazuma mogao bi prouzrokovati štete u gospodarstvu i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko, Facebook/Phil Hogan
  • 51
  • 3
  • 0

Brexit bez sporazuma, kojeg se mnogi sve više pribojavaju, mogao bi prouzrokovati štete u gospodarstvu i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.

Phil Hogan i ministar poljoprivrede Michael Creed sastali su se prošlog tjedna u Bruxelleslu kako bi finalizirali detalje na sastanku s dužnosnicima irske vlade i Evropske komisije. Tada je odlučeno da će, u slučaju kolapsa cijena govedine i mliječnih proizvoda zbog Brexita bez sporazuma, Evropska komisija pristati nadoknaditi štetu irskim poljoprivrednicima, izvijestio je Reuters.

Brexit 5 puta veća prijetnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Prema sporazumu, poljoprivrednici u Irskoj mogli bi iskoristiti stotine miliona eura pomoći Evropske komisije kako bi nadoknadili pad cijena govedine i mliječnih proizvoda.

EU spremna na sve situacije

Povjerenik Phil Hogan izjavio je kako je Evropska unija "spremna za sve moguće situacije" ako irski farmeri dožive pad cijena hrane u slučaju Brexita bez sporazuma krajem marta.

Ministar Creed je procijeno da bi se u slučaju 'bez sporazuma' poljoprivredni i prehrambeni sektor suočio s porezima na uvoz u visini od 1,7 milijardi eura. U izjavi je ministar naglasio potrebu za primjenom mjera kako bi se ublažile situacije, uključujući i iznimnu pomoć.

IFA (Udruga irskih poljoprivrednika) je izjavila da je uzgoj govedine u najizloženijem sektoru te da polovica ukupnog izvoza irskog goveđeg mesa završava u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Tagovi

Brexit Phil Hogan Irska Poljoprivreda Sporazum Govedina Mliječni proizvodi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.